Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυτοκαταστροφή της «Ροζέτα», της διαστημοσυσκευής παρατήρησης και μελέτης μετεωριτών που εδώ και δύο χρόνια ακολουθεί τον κομήτη με την κωδική ονομασία «67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο».
Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα τερματιστεί περίπου στις 13.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η «Ροζέτα» θα πραγματοποιήσει «salto mortale» στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία έχοντας στην επιφάνειά του το ρομπότ «Philae» (Φίλαι). Το συγκεκριμένο ρομπότ, βάρους 100 κιλών και με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, είχε προσεδαφιστεί με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα έπεσε σε μια ρωγμή και σταμάτησε να στέλνει δεδομένα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, η «Ροζέτα» θα πραγματοποιήσει σκοπίμως αργή κάθοδο προς τον κομήτη (σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο), έτσι ώστε τα όργανα και οι κάμερές της να καταγράψουν δεδομένα, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια από τους επιστήμονες. Το σημείο πρόσκρουσης που έχει επιλεγεί βρίσκεται στην κορυφή του ουράνιου σώματος και είναι γεμάτο μεγάλες τρύπες διαμέτρου άνω των 100 μέτρων. Ονομάζεται Μάατ και από την περιοχή αυτή εκτοξεύονται αέρια.
Το ιστορικό ταξίδι της «Ροζέτα» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004. Η εκτόξευση έγινε στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Το διαστημόπλοιο διήνυσε περισσότερα από 6 δις χλμ. στο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη (Αύγουστος 2014) και έστειλε -τρεις μήνες αργότερα- στην επιφάνειά του ένα ρομπότ.
Άλλες διαστημικές αποστολές σε κομήτες και αστεροειδείς
Giotto: Η πρώτη διαστημοσυσκευή (από την ΕSA) που παρατήρησε κομήτη από κοντά. Ήταν το 1986 όταν πλησίασε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων τον κομήτη του Χάλεϊ.
Deep Impact: Το σκάφος της NASA προσέγγισε τον κομήτη «Τέμπελ 1» το 2005 και εκτόξευσε πάνω του μια οβίδα 370 κιλών. Η έκρηξη εκτίναξε στο διάστημα σκόνη από τον πυρήνα του κομήτη, η οποία μελετήθηκε στη συνέχεια από όργανα του σκάφους.
Stardust: Το μικρό σκάφος της NASA εκτοξεύτηκε το 1999, μάζεψε δείγματα σκόνης από τον κομήτη «Wild 2» και τα έφερε πίσω στη Γη το 2006.
Hayabusa 2: Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή εκτοξεύτηκε το 2014 και προγραμματίζεται να φθάσει στον αστεροειδή «Ριούγκου» το 2018. Θα χρησιμοποιήσει μια εκρηκτική συσκευή για να πάρει δείγματα από την επιφάνειά του και να τα επιστρέψει στη Γη το 2020.
Osiris-REx: Το σκάφος της NASA εκτοξεύτηκε προ εβδομάδων με κατεύθυνση τον αστεροειδή «Μπενού» και στόχο έχει να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει στη Γη το 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ιταλός άφησε σημείωμα ότι θα αυτοκτονήσει και εξαφανίστηκε- 10 χρόνια μετά εντοπίστηκε να ζει στην Πάτρα

Τον θεωρούσαν νεκρό όλο αυτό το διάστημα

Βρετανία: Το τεχνικό λάθος που προκάλεσε το χάος στα αεροδρόμια – «Δεν θα ξανασυμβεί»

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

Πούτιν: Το 95% των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας έχουν εκσυγχρονιστεί

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μόλις τέσσερα νέα υπερηχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα

Ελισάβετ: Μία βασίλισσα, 15 πρωθυπουργοί

Table of Contents Hide Οι ακροάσειςΕργατικοί: πάντα καλή παρέαΔιακοπές για τεμπέληδεςΟ θανάσιμος…

Save the Children: Σχεδόν το ένα τρίτο μιας σχολικής χρονιάς χάθηκε κατά μέσον όρο παγκοσμίως

«Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται την σχολική εκπαίδευση»

Washington Post: Ελληνικό διυλιστήριο «σπάει» τις κυρώσεις και προμηθεύει με ρωσικό πετρέλαιο ακόμη και το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ντοκουμέντα από την WP για τον τρόπο που το αμερικανικό Πεντάγωνο προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο

«Εικόνες αποκάλυψης» στη Βενετία: Πληροφορίες για νεκρούς

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βενετία. Αντιμέτωπη με τη χειρότερη πλημμυρίδα των…

iPhone 12: Σε συναγερμό αρκετές χώρες για τα επίπεδα ακτινοβολίας

Ενδεχόμενο για πανευρωπαϊκά μέτρα

Γερμανός ΥΠΕΞ: Πραγματικά μεγάλη η επιτυχία της Ελλάδας

Γερμανός ΥΠΕΞ: Πραγματικά μεγάλη η επιτυχία της Ελλάδας

Ρώσος μικροβιολόγος: Στο εργαστήριο της Βουχάν έκαναν «τρελά πράγματα»

Ρώσος μικροβιολόγος: Στο εργαστήριο της Βουχάν έκαναν «τρελά πράγματα»