Οι υφεσιακές πολιτικές επέφεραν καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο «Η εξέλιξη της παραγωγικότητας και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ανταγωνιστικότητα τιμής της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και την ποιοτική/διαρθρωτική διάσταση της ανταγωνιστικότητας. Αρχικά παρουσιάζονται οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες και η συμβολή τους στην εξέλιξη της συνολικής παραγωγικότητας. Στη συνέχεια αναλύεται το συνολικό και κλαδικό μοναδιαίο κόστος εργασίας και με ποιον τρόπο οι μεταβολές στην παραγωγικότητα επιδρούν στο εργασιακό κόστος.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως οι υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είχαν ουσιαστική συμβολή στην ανάταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα: α) ενέτειναν τα ήδη υπαρκτά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και β) επιδείνωσαν τον καταμερισμό εργασίας στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Ειδικότερα από τη σύγκριση της ελληνικής οικονομίας με εννέα χώρες της ευρωζώνης προκύπτει πως από το 1995 μέχρι το 2004, οι δέκα πιο ανταγωνιστικοί εμπορεύσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έναντι των αντίστοιχων κλάδων των χωρών-μελών της ΟΝΕ βασίζονταν πρωτίστως σε ένα συνδυασμό υψηλότερης παραγωγικότητας και χαμηλότερων μισθών. Όμως, από το 2004 και μετά, η ανταγωνιστικότητά τους βασίζεται κυρίως στους χαμηλότερους μισθούς. Οι μεταβολές αυτές φανερώνουν τη σημαντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία –όπως υποστηρίζει η μελέτη– καθώς αποκτά όλο και εντονότερα τα χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενων χωρών, όπως ο συνδυασμός χαμηλής τεχνολογικής ανάπτυξης και συμπίεσης των ονομαστικών μισθών στα όρια της επιβίωσης, μια αρνητική τάση που κορυφώθηκε κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.

Επιπλέον, στη μελέτη πέρα από το εργασιακό κόστος, ερευνάται και το περιθώριο κέρδους ως προσδιοριστική παράμετρος της ανταγωνιστικότητας τιμής. Η εκτίμηση του περιθωρίου κέρδους δείχνει πως από το 1995 έως το 2010 δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα λόγω της πτωτικής του τάσης.

Αντίθετα, κατά την περίοδο της κρίσης το περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με εκείνο των χωρών-μελών της ΟΝΕ εμφανίζει μια ανάκαμψη που είναι ακόμα πιο έντονη στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ακυρώνει τα όποια οφέλη από τη μείωση του εργασιακού κόστους στην ανταγωνιστικότητα της τιμής και ειδικά στην περίπτωση που η αυξανόμενη κερδοφορία δεν μετασχηματίζεται σε νέες επενδύσεις, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο – Σκέψεις για εξίσωση με τον ιδιωτικό τομέα

Ο εισαγωγικός μισθός αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος με τον ιδιωτικό τομέα αλλά με μια βασική διαφορά

Σε εταιρείες διαχείρισης τα «κόκκινα» δάνεια – Πώς θα λειτουργούν, πώς θα εποπτεύονται

Τη δυνατότητα να διαχειρίζονται, να αγοράζουν, αλλά και να αναδιαρθρώνουν «κόκκινα» δάνεια…

Ο χειμώνας των crypto αναδεικνύει τις… θερμαντικές ιδιότητες του χρυσού

Τα crypto, ο χρυσός, ο Ντοστογιέφσκι και η τιμή του ψωμιού

Γιάννης Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς

«Κομβικός ο ρόλος των servicers στην επιστροφή στον δανεισμό των πρώην κόκκινων δανειοληπτών»

Στο “κόκκινο” η ανεργία των νέων – Ασυμμετρίες και νάρκες για το αύριο της χώρας

Table of Contents Hide Τα στοιχεία της ΚομισιόνΤα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤΟι νέοιΑποχωρήσειςΤι…

Τα 10 SOS των φετινών δηλώσεων

Μερικά εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν πλέον από την έναρξη της υποβολής των φετινών…

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου – Ποιοι οι…

Λίνα Μενδώνη: Αυξήθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ τα έσοδα στην Ακρόπολη φέτος

«Εάν θέλετε να το καταλάβετε, θα το καταλάβετε. Οι αριθμοί είναι εδώ και μιλούν».

Φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά – Κατάργηση 716 φοροαπαλλαγών

Μεγάλες ανατροπές στην έμμεση και άμεση φορολογία έρχεται τους επόμενους μήνες προκειμένου…