Οι Ασθενείς με Ψωρίαση Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν

Η ψωρίαση είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.

Η πορεία της ψωρίασης συνδέεται άμεσα με ελλείψεις σε βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, τους μηχανισμούς επούλωσης και την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει δικά του όργανα και ιστούς, ώστε να μην τους επιτίθεται.

Εξειδικευμένες εξετάσεις που εφαρμόζονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, όπως η ψωρίαση, ανιχνεύουν τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την εκδήλωση και την πορεία της νόσου.

Ένα ζωτικό κομμάτι της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα:

  • στην ομαλή έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης (μαγνήσιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, προβιοτικά)
  • στη φυσιολογική ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης του δέρματος και των ιστών (βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D3).
  • στη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής (ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη D3).
  • στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (βιταμίνη D3, βιταμίνη C,  ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, ψευδάργυρος).

Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της νόσου, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προωθούν τη διατήρηση της φλεγμονής.

Συνδυασμός των παραπάνω μεταβολικών παραγόντων, είναι κεντρικής σημασίας στην ανάπτυξη ψωρίασης, ενώ συμβάλει και στην εμφάνιση επιπλέον υποκείμενων νοσημάτων, όπως αθηρωμάτωση, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, διαβήτης, οστεοπόρωση, υπέρταση, παχυσαρκία και αναπνευστικά νοσήματα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η βελτίωση της τεχνολογίας και η εφαρμογή νέων εργαστηριακών τεχνικών, επέτρεψαν τη μέτρηση μικρών μορίων που συμμετέχουν στο μεταβολισμό και οδήγησαν σε βαθύτερη κατανόηση των μεταβολικών διαταραχών που εμπλέκονται στην ψωρίαση. Μελέτες που έγιναν με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, δείχνουν ότι η ψωρίαση συνδέεται με συγκεκριμένες μεταβολικές διαταραχές και η αντιμετώπιση τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπεία της νόσου.

Βιταμίνη D3 & Ψωρίαση

Η βιταμίνη D3 έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ψωρίαση. Όπως και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η ψωρίαση σχετίζεται με έλλειψη και αντίσταση στη βιταμίνη D. Στην ψωρίαση όμως, η έλλειψη της βιταμίνης D, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, θεωρείται ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ψωρίαση βελτιώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την έκθεση στον ήλιο.

Άτομα με αυτοάνοσα και ιδιαίτερα τα άτομα με ψωρίαση, εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D3. Η αντίσταση στην D3, σημαίνει ότι χρειάζονται υψηλότερες από το φυσιολογικό δόσεις και υψηλότερα επίπεδα στο αίμα, ώστε να επιτευχθεί το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται σε άτομα που δεν εμφανίζουν αντίσταση.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ψωρίασης. Η χορήγηση της σε υψηλές δόσεις, έως και 35.000 iu την ημέρα για διάστημα αρκετών μηνών, μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη συμπτωματολογία ατόμων με ψωρίαση.

Η βιταμίνη D βοηθάει σημαντικά επίσης, όταν εφαρμόζεται τοπικά, στο σημείο της ψωριασικής βλάβης.

Ειδικές Εξετάσεις για τον Εντοπισμό των Ελλείψεων και των Μεταβολικών Διαταραχών

Οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, επιδεινώνοντας την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Είναι ενθαρρυντικό βέβαια, ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Έχει αποδειχθεί ότι η  επίτευξη επάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, παράλληλα με τη βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ψωρίαση.

Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές.

Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία των ασθενών με ψωρίαση.

Όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές, δεν οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σε παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν.

Η βελτίωση της συνολικής μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αντιμετώπιση 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που προκύπτει από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και εμπλέκει πολλαπλούς μηχανισμούς που επηρεάζονται από τη γενετική προδιάθεση, τον τρόπο ζωής, το μεταβολικό προφίλ, τις ελλείψεις του οργανισμού και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι η γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει αναπόφευκτα πως κάποιος θα αναπτύξει ψωρίαση.

Παρότι δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία που να παρέχει μόνιμα αποτελέσματα, η σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση έχει πλέον στη διάθεση της πολυάριθμα εργαλεία που αφορούν σε τοπικές και φαρμακευτικές αγωγές που επιτρέπουν την άμεση διαχείριση της φλεγμονής, σε περίπτωση εξάρσεων.

Ωστόσο, πέρα από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαχειριστούν και οι υποκείμενοι μεταβολικοί παράγοντες, που αρχικά πυροδοτούν τη νόσο και στη συνέχεια συντηρούν τη χρονιότητα της.

Η αξιολόγηση του μεταβολικού προφίλ του κάθε ασθενή με τη χρήση εξειδικευμένων εξετάσεων που μετράνε πολύ μικρά μόρια (μεταβολομικές αναλύσεις) και η διαμόρφωση εξατομικευμένης αγωγής, για την επίλυση των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων του οργανισμού, βελτιώνουν την πορεία της νόσου και οδηγούν σε συνολικότερη βελτίωση της υγείας.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ψωρίαση, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:

  • Βελτίωση της πορείας της νόσου με σταδιακή μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των εξάρσεων
  • Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο και στην αντίσταση στην ινσουλίνη (καρδιαγγειακά, καρκίνος, αυτοάνοσα)
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
  • Μείωση του πόνου, της δυσκινησίας και βελτίωση της πορείας των περιστατικών που έχουν εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα
  • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Η ψωρίαση, είναι μια νόσος που επηρεάζει την υγεία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων συνεχίζει να έχει τη νόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η μεγαλύτερη κατανόηση που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια για τα αίτια που πυροδοτούν τη νόσο, δίνει νέες ελπίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών, στα πλαίσια της βελτίωσης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Η αποκατάσταση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη νόσο, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με ψωρίαση.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε διαπιστώσει ότι ασθενείς που ακολουθούν τη προσέγγιση μας, μειώνουν σημαντικά την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των εξάρσεων της νόσου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και να βιώνουν μια ουσιαστική βελτίωση, αντί για μια σταθερή επιδείνωση.
ΠΗΓΗ:https://www.drtsoukalas.com/


You May Also Like

Τι θα συμβεί αν φάτε κάτι που έχει πιάσει μούχλα

Πολλές φορές λυπόμαστε να πετάξουμε ένα μεγάλο κομμάτι τυρί ή το ψωμί…

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Κατσαρίδες στο σπίτι: Απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

Πώς να προφυλαχθείτε από την άνοια και το Αλτσχάιμερ – Θαυματουργός ο κρόκος Κοζάνης

Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο αναπτύσσει άνοια, καθιστώντας…

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το αυξάνουν με φυσικό τρόπο

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το αυξάνουν με φυσικό τρόπο

Μαγνήσιο: Τα συμπτώματα αν έχετε έλλειψη – Ποιες τροφές δίνουν λύση

Μαγνήσιο: Τα συμπτώματα αν έχετε έλλειψη – Ποιες τροφές δίνουν λύση

Χοληστερίνη: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε την ημέρα

Χοληστερίνη: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε την ημέρα

Πώς θα ισορροπήσω τις ορμόνες μου;

Πώς θα ισορροπήσω τις ορμόνες μου;

Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις με αυτούς τους τρόπους

Table of Contents Hide Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις με αυτούς…

Πέντε συμβουλές για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα

Πέντε  συμβουλές για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο