Ο 9χρονος Άχμεντ, τυφλός εκ γενετής, κάνει μάθημα στα μικρότερα παιδιά στα ερείπια του σχολείου τους

Στην πόλη Ταΐζ, στην εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης, εκατοντάδες παιδιά κάνουν μάθημα καθημερινά μέσα σε ό,τι έχει απομείνει από τα βομβαρδισμένα τους σχολεία.

Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για δασκάλους και παιδιά, η προσπάθεια για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση οι μαθητές συνεχίζεται, ακόμη και σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, με 4 στα 5 σχολεία της Υεμένης να προσπαθούν να διατηρηθούν ακόμη ανοιχτά και τους δασκάλους να μην πληρώνονται για τη δουλειά τους.

Σε περίπτωση που κάποια φορά οι δάσκαλοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στο μάθημα, αυτό γίνεται κανονικά, αφού τα μεγαλύτερα παιδιά αναλαμβάνουν καθηγητικό ρόλο, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις που αυτά έχουν αποκτήσει στους μικρότερους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μόλις 9χρονου Άχμεντ, ο οποίος με προθυμία διδάσκει Αριθμητική και Θρησκευτικά στους καινούργιους μαθητές.

 

«Τους μαθαίνω αυτά που εγώ έχω ήδη μελετήσει», λέει ο μικρός Άχμεντ, ο οποίος είναι τυφλός εκ γενετής.

«Τα πιο εύκολα για μένα είναι το Κοράνι και οι θετικές επιστήμες», προσθέτει.

«Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο σχολείο, καρέκλες, πόρτες, παράθυρα, μαυροπίνακες, φώτα, μπαταρίες…Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουν όλα αυτά», επισημαίνει ο 9χρονος.

«Ο πάνω όροφος του σχολείου μας πρέπει να χτιστεί ξανά. Θέλουμε μια πόρτα για να μας προστατεύει από τον ήλιο και τον αέρα, και παράθυρα για να μην πέφτει πάνω μας η βροχή».

Το σχολείο του Άχμεντ είχε κλείσει το 2016, όταν κατελήφθη από τους Χούθι, ισλαμιστές αντάρτες που βρίσκονται σε σύρραξη με την κυβέρνηση της Υεμένης και άνοιξε ξανά όταν οι Χούθι εξωθήθηκαν από το χώρο.

Από το σχολείο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, ακούγονται ακόμα οι ήχοι από τις βόμβες που πέφτουν στην περιοχή.

«Πάντα ακούμε αυτό το θόρυβο», λέει ο Άχμεντ.

«Όταν τον ακούω νομίζω πως θα πεθάνω».

Μια από τις συμμαθήτριές του, η Κουλούντ, σχολιάζει:

«Φοβόμαστε τις σφαίρες και τις νάρκες. Ερχόμαστε και φεύγουμε από το σχολείο μας κινδυνεύοντας. Ερχόμαστε εδώ για να δούμε τους φίλους μας και να μάθουμε, ώστε να γίνουμε γιατροί ή κάτι τέτοιο, Θεού θέλοντος».

«Για μας υπάρχει κίνδυνος πάντα. Θέλουμε ο πόλεμος να τελειώσει. Όταν έχει πόλεμο δεν μπορείς να είσαι ήσυχος».

 

ΠΗΓΗ: BBC 

You May Also Like

Θαυμάστε μία υπερσπάνια γιγαντιαία μέδουσα-φάντασμα με πλοκάμια δέκα μέτρων (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Καταγράφηκε σε βάθος ενός χιλιομέτρου

“Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο φυσικό αέριο – Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια

Table of Contents Hide “Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο…

Ο κορονοϊός βάζει «λουκέτο» και στο Hollywood – Διακοπή γυρισμάτων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Ο κορονοϊός βάζει «λουκέτο» και στο Hollywood – Διακοπή γυρισμάτων μέχρι τα…

Φλόριντα: Σώος και αβλαβής ο “Υπολοχαγός Νταν” που έγινε viral γιατί δεν εγκατέλειψε το σκάφος του μπροστά στον τυφώνα Μίλτον

“Ο Νταν είναι ακόμα ζωντανός” (Βίντεο)

Η στιγμή που έφτασαν στη γη οι αστροναύτες που είχαν αποκλειστεί στο διάστημα (photo+video)

Η κάψουλα της SpaceX προσθαλασσώθηκε χωρίς απρόοπτα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντας

Μποξέρ βαρούσε μπουνιές στην άδεια γωνία γιατί είχε εγκεφαλική αιμορραγία: Πέθανε λίγες μέρες μετά

Ο Νοτιοαφρικανός μποξέρ Σιμίσο Μπουτελέζι βαρούσε μπουνιές στην άδεια γωνία. Πέθανε τρεις…

Έβαλαν μυαλό; Οι Κινέζοι συνεχίζουν να τρώνε νυχτερίδες, σαύρες, γάτες και σκυλιά;

Οι αγορές άγριων ζώων στην Κίνα έχουν μακρά παράδοση και ίσως να…

Η Δανία απαγόρευσε τη μπούργκα σε όλους τους δημόσιους χώρους

«Όποιος φέρει δημοσίως ένα ένδυμα που κρύβει το πρόσωπο, θα υπόκειται στην καταβολή προστίμου»

ΗΠΑ: Περιπέτεια για αγοράκι που εγκλωβίστηκε σε παιχνίδι-δαγκάνα για να πάρει ένα κουκλάκ

Το έβγαλαν πυροσβέστες-Παρά την περιπέτειά του, το μικρό αγόρι δεν τραυματίστηκε

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα χώρες του ΝΑΤΟ…