H γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προκρίνει «ένα πιο ζεστό σενάριο» και λιγότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, εξαιτίας της «πιθανότητας επιμονής» ενός ισχυρού αντικυκλώνα

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι «πιο ζεστό από το κανονικό» σε ικανό μέρος της Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου, σύμφωνα με τη Météo-France, που προβλέπει αντίθετα πως οι θερμοκρασίες θα προσεγγίζουν τον μέσο όρο στην πλευρά του Ατλαντικού.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη (περιλαμβανομένης και της μισής ανατολικής Γαλλίας), η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προκρίνει «ένα πιο ζεστό σενάριο» και λιγότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό, εξαιτίας της «πιθανότητας επιμονής» ενός ισχυρού αντικυκλώνα, σύμφωνα με την καλοκαιρινή πρόβλεψη (από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο) που παρουσίασε σήμερα.

Στην πλευρά του Ατλαντικού, η επίδραση του ωκεανού, που είναι ακόμη «ασυνήθιστα ψυχρός», θα είναι αισθητή.

Για τις υπόλοιπες περιοχές δεν προκρίνεται κανένα σενάριο, σύμφωνα με τη Météo-France, που βασίζεται στο EUROSIP (μια σύνθεση των μοντέλων της Météo-France, του βρετανικού Met Office ή ακόμη του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης).

Ένδειξη της κλιματικής απορρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται μια αύξηση των μέσων θερμοκρασιών, όπως στο Ιλ-ντε-Φρανς, όπου τα πέντε πιο ζεστά έτη των τελευταίων 50 χρόνων παρατηρήθηκαν τον 21ο αιώνα: το 2011, 2014, 2015, 2017 και 2003, σημειώνει η Météo-France σε μια περιφερειακή σύνθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Από άποψη εποχής, το καλοκαίρι είναι η εποχή με τη μεγαλύτερη υπερθέρμανση (περίπου 0,4 βαθμός Κελσίου τη δεκαετία), και ακολουθεί η άνοιξη (0,3 βαθμός τη δεκαετία). Το φθινόπωρο και τον χειμώνα η τάση είναι επίσης προς τα πάνω.

Τα πέντε πιο δροσερά καλοκαίρια παρατηρήθηκαν πριν από το 1980.

Ωστόσο, για να βρούμε τον πιο κρύο χειμώνα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1962-63. Οι δέκα πιο ήπιοι χειμώνες στη Γαλλία παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (με εξαίρεση το 1974) με ρεκόρ ήπιου χειμώνα να έχουν καταγραφεί το 2006-2007 και το 2015-2016. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο ετήσιος αριθμός ψυχρών ημερών μειώνεται: λιγότερες από 3 έως 4 ημέρες τη δεκαετία από το 1959!

Από την πλευρά τους οι προβολές δείχνουν μια υπερθέρμανση τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2050, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα παραμείνουν για πολύ στην ατμόσφαιρα. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που θα γίνουν για να μειωθούν.

Πρώιμο κύμα καύσωνα τον Ιούνιο του 2017, κύμα καθυστερημένης ζέστης το καλοκαίρι του 2016. Τέτοια «αξιοσημείωτα φαινόμενα» από τώρα και μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσαν να είναι πιο συχνά, αλλά επίσης πολύ πιο έντονα και πιο μεγάλα σε διάρκεια στο Παρίσι και στο Ιλ-ντε-Φρανς, προβλέπει η Météo-France.

Σύμφωνα με μια ανάλυση με βάση προσομοιώσεις (πρόγραμμα Extremoscope) τα δύο καθυστερημένα κύματα (ζέστης) το 2016 θα είχαν «εξαιρετικά μικρή» πιθανότητα να σημειωθούν στις κλιματικές συνθήκες της περιόδου 1971-2000 ενώ με ορίζοντα το 2030, και ακόμη περισσότερο το 2050, οι θερμοκρασίες αυτές θα είναι «συχνές».

You May Also Like

«Έσβησε» για πάντα το άστρο του Στίβεν Χόκινγκ

Ανήμερα των γενεθλίων του Αϊνστάιν

Τυφλοί άνθρωποι βλέπουν ξανά και μάλιστα άψογα με εργαστηριακό κερατοειδή χιτώνα

Περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα τους

Χειρουργοί μεταμόσχευσαν 3D εκτυπωμένο αυτί κατασκευασμένο από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς

Η ασθενής γεννήθηκε με συγγενή διαταραχή μικροτία, η οποία προκάλεσε την παραμόρφωση…

Οι αστρονόμοι λύνουν το μυστήριο των κβάζαρ – και πιθανώς το μέλλον του Γαλαξία μας

Eπιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης γαλαξιών

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης την Τρίτη – Χωρίς πανσέληνο ο Φεβρουάριος

Ασυνήθιστο φαινόμενο

Η σοκαριστική αντίδραση εμβρύου όταν καπνίζει η μαμά του (φωτο)

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν με τρόπο τόσο ρεαλιστικό όσο και ανατριχιαστικό τις συνέπειες…

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν την αιτία που γκριζάρουν τα μαλλιά

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που σταματούν ή και αναστρέφουν τη διαδικασία

Νέα θεωρία για το ποιοι έχτισαν το Στόουνχεντζ

Η νέα μελέτη έρχεται να φωτίσει μια παραμελημένη μέχρι σήμερα πτυχή της…

Φόβος για το θερμότερο καλοκαίρι της χιλιετίας

Μακροσκελής ανάλυση για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη…

Χρ. Πισσαρίδης: Τι πρέπει να σπουδάσει ένας νέος σήμερα

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, Ελληνοκύπριος οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, συμβούλεψε του νέους να…