Πώς ετοιμάζονται να ανοίξουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Τους τελευταίους δύο μήνες, από όταν αποφασίστηκε αρχικά η απαγόρευση λειτουργίας των εποχικών μονάδων και στη συνέχεια το κλείσιμο και των συνεχούς, η ξενοδοχειακή αγορά επεξεργαζόταν τα πιθανά πλάνα και προετοίμαζε το έδαφος για το όταν θα δινόταν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της: συμφωνίες με tour operators, συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, άνοιγμα των προορισμών όταν αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις, αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής.

Πλέον, ο χρόνος κυλά αντίστροφα και οι μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας ετοιμάζονται  να θέσουν τον σχεδιασμό τους σε εφαρμογή, ποντάροντας αφενός στη θετική υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και αφετέρου στο brand name που έχουν χτίσει.

Το “σήμα” της Grecotel

Την αρχή έκανε ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, ο οποίος ανακοίνωσε το άνοιγμα επτά μονάδων του μέσα στον Ιούλιο σε Αττική, Πελοπόννησο και Μύκονο (Grecotel Cape Sounio, Grecotel Riviera Olympia & Aquapark με τα ξενοδοχεία: Grecotel Μandola Rosa, Grecotel Olympia Riviera και Grecotel Oasis, Grecotel Casa Marron, Grecotel Filoxenia και Grecotel Mykonos Blu). Παράλληλα, αναμένεται προς τα τέλη του Ιουνίου το άνοιγμα της γερμανικής αγοράς για την Κρήτη, όπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel, Μάρι Δασκαλαντωνάκη.

Η ανακοίνωση του ομίλου Grecotel, που διαχειρίζεται συνολικά 32 τουριστικές μονάδες 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και έχει δυναμικότητα που αγγίζει τα 6.300 δωμάτια (16.500 κλίνες), με πάνω από 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ετησίως από 350.000 επισκέπτες, για το χρονοδιάγραμμα των πρώτων ανοιγμάτων έδωσε θετικό σήμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθούν τα ανοίγματα των ξενοδοχείων σε Κέρκυρα, τη Χαλκιδική και τους υπόλοιπους προορισμούς.

Το πλάνο του ομίλου Mitsis

Με ισχυρή παρουσία στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά και το Sofitel Athens Airport στο αεροδρόμιο, ο όμιλος Mitsis Hotels προετοιμάζει το άνοιγμα των προορισμών. Ο όμιλος δηλώνει πανέτοιμος για το άνοιγμα, μετά τις ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο του τουρισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόλις υπάρξει εικόνα για τον αριθμό των πτήσεων τσάρτερ. Ο όμιλος Mitsis Hotels αριθμεί συνολικά 17 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, Αθήνα (Sofitel) και Καμένα Βούρλα, με 20.000 κλίνες και 5,5 χιλιάδες δωμάτια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ξενοδοχειακού ομίλου, Χριστίνα Μήτση, οι αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα και ανάλογα με τις κρατήσεις και τις πληρότητες που θα εξασφαλιστούν. Βασικός στόχος της αλυσίδας είναι να δοθεί ένα θετικό μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι του ομίλου.

Το restart

Από τις αρχές του Ιουνίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ανοίξει τμηματικά ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Η παραλία είναι ήδη ανοιχτή και στη συνέχεια αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν οριστεί. Στις 27 θα επαναλειτουργήσει το εστιατόριο Nobu Matsuhisa.

Από την 1η Ιουλίου δρομολογείται το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων του ομίλου Sani/Ikos. Η μονάδα στην Κω δέχεται κρατήσεις από 1η Ιουλίου, ενώ οι μονάδες στη Χαλκιδική αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα. Το ξενοδοχείο της Κέρκυρας δέχεται κρατήσεις από την 1η Αυγούστου.

“Εξετάζουμε κάθε πιθανό σενάριο πριν λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις για τη φετινή σεζόν, συνεκτιμώντας το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού καθώς και τις εξελίξεις της ζήτησης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου”, αναφέρει από την πλευρά του στο Capital.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metaxa Hospitality Group, Ανδρέας Μεταξάς, που δραστηριοποιείται σε Κρήτη και Σαντορίνη. Όπως αναφέρει, προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν την “ατμομηχανή” των ξενοδοχείων. “Σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με νέες συνθήκες για τον τουριστικό κλάδο, οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, διότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ώριμο και η Ελλάδα διαθέτει ενισχυμένο brand, και λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης στο θέμα του ελέγχου της πανδημίας”.

Το στοίχημα της Αθήνας

Και για τα μεγάλα ξενοδοχειακά ονόματα της πρωτεύουσας οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν σε τρία επίπεδα: υγειονομικούς κανόνες, αερομεταφορές και πληρότητες. Οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας  μπορούν να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, όμως, όπως σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς, λίγα θα είναι έτοιμα αυτή την ημερομηνία. Πολλοί όμιλοι προσανατολίζονται στο άνοιγμα κάποιων μόνο από τους ορόφους που διαθέτουν. Πρόκειται για μια λύση στη λογική της μείωσης του λειτουργικού κόστους, αλλά χωρίς τα ξενοδοχεία να μείνουν κλειστά.

Από τα μέσα του Ιουνίου ξεκινά να δέχεται κρατήσεις το πολυτελές χαρτοφυλάκιο του ομίλου Λάμψα στο κέντρο της Αθήνας, “Μεγάλη Βρεταννία” και “King George”, ενώ, όπως λένε οι πληροφορίες, μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να αποπερατωθεί και η νέα μονάδα Athens Capital Hotel – MGallery Collection στην Πανεπιστημίου.

Τις προσεχείς ημέρες θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε θα λειτουργήσει το χαρτοφυλάκιο της αμερικανικής αλυσίδας Wyndham και της εταιρείας διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων Zeus International, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στο Capital.gr, τονίζοντας πως η συχνότητα των αεροπορικών πτήσεων και η πορεία των κρατήσεων θα καθορίσουν το πλάνο. Επίσης, στελέχη του ομίλου αναμένουν να δουν πώς θα είναι οι συνθήκες και το κλίμα στις βασικές “δεξαμενές” τουριστών. Η Wyndham δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το από 2016, με το άνοιγμα στην πλατεία Καραϊσκάκη, και συνέχισε με μονάδες στο Λουτράκι, στη Βραυρώνα, στο Μάτι, στην Κρήτη και τη Ρόδο.

Η Αθήνα κατέγραφε τα τελευταία χρόνια συνεχή άνοδο της επισκεψιμότητας, δεκάδες επενδυτικά projects βρίσκονται σε εξέλιξη και η διατήρηση της ταξιδιωτικής ροής αποτελεί για την αγορά το μεγάλο στοίχημα. Όπως όμως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου, ακόμα κι όταν ξεκινήσει η τουριστική δραστηριότητα, οι προκλήσεις  είναι πολλές. Σημαντικές θα είναι οι δυσκολίες και για τα ξενοδοχεία που στηρίζουν μεγάλο μέρος του τζίρου στο συνεδριακό κομμάτι.

capital.gr

You May Also Like

Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση μερικών ημερών αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή φορολογικών…

Σήμερα οι πρώτες πληρωμές του Market Pass (πίνακας με τα ποσά)

Θα λάβουν χρήματα μόνο όσοι ζήτησαν να πιστωθεί η ενίσχυση σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Την άλλη εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές για τις ψηφιακές κάρτες.

ΑΣΕΠ: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό για πάνω από 5.000 θέσεις στο δημόσιο – Η διαδικασία

ΑΣΕΠ: Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό για πάνω από 5.000 θέσεις…

Ελον Μασκ: Μείωση προσωπικού 10% στην Tesla – Παύση προσλήψεων παγκοσμίως

«Εχω κακό προαίσθημα για την οικονομία», αναφέρει ο Ελον Μασκ

Συντάξεις: Στα 740 ευρώ οι κύριες και στα 194 οι επικουρικές

Συντάξεις: Στα 740 ευρώ οι κύριες και στα 194 οι επικουρικές

Επίδομα 600 ευρώ ορεινών & μειονεκτικών περιοχών -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις (ΚΥΑ)

Επίδομα 600 ευρώ ορεινών & μειονεκτικών περιοχών -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις (ΚΥΑ)

Ενοίκια, εφάπαξ μέχρι και… αποζημιώσεις απόλυσης μπορεί να κατάσχει η εφορία

Ποια εισοδήματα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, μπορούν να δεσμευτούν έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξει το Taxisnet – Ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι

Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα ξεκινάνε οι φορολογικές δηλώσεις 2018. Στα θετικά των…