Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το υπουργείο Οικονομικών και σε πεδίο σύγχυσης για τους φορολογούμενους έχει εξελιχθεί το θέμα των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά από τώρα σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φετινός φόρος ακινήτων. Και αυτό διότι όλα εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αν και βρισκόμαστε μόλις πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί προκαλώντας ανησυχίες στην Καραγιώργη Σερβίας για το τι μπορεί να προκληθεί τις επόμενες ημέρες στο taxisnet. Σε περίπτωση μεγάλης υπερφόρτωσης του συστήματος δεν είναι απίθανο να πέσει στο τραπέζι και η σκέψη για νέα παράταση μερικών ημερών.

“Αυτό θα είναι πολύ αρνητικό για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ”, λέει στο capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. “Και αυτό διότι θα καθυστερήσει όλη η διαδικασία της εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων”.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι πολύ σημαντική για τον ΕΝΦΙΑ καθώς από αυτήν θα καθοριστεί ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται τις εκπτώσεις από το φόρο ακινήτων που προβλέπει ο νόμος (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι κλπ)

Στην περίπτωση που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρωθεί εντός του μήνα τότε θα γίνει εντός του Ιουλίου και η εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο. Αν όμως η εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων Ε9 πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο τότε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ελάχιστες αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες θα δεχτούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017 προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο τσουχτερός για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας και του υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ και για όσους έχουν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση 20% ενώ επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα (ημερομηνίες)

Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα (ημερομηνίες)

Τριπλό σήμα κινδύνου για την οικονομία – Βαριά σκιά ύφεσης στη χώρα

Tεράστια ζημιά στα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, αυτά των εξαγωγών…

Εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Για ωφελούμενους 30-55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία

Αιθαλομίχλη: Φόβοι για επιστροφή στους χειμώνες της οικονομικής κρίσης

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής…

Ανησυχία για το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια – Φωτιά πήραν και οι τιμές της βενζίνης

Ανησυχία για το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια – Φωτιά πήραν και οι…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι θα πληρώσουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο [παραδείγματα]

Ποιοι είναι οι τυχεροί και ποιοι οι άτυχοι

Έρχονται μεγαλύτερα πρόστιμα και αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες

Μεγαλύτερα πρόστιμα και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας σχεδιάζει…

Ντόμινο αυξήσεων σε επιδόματα- Ποια και πόσο αυξάνονται

Oι αλλαγές που φέρνει η αναπροσαρμογή της Εθνικής Σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου, η οποία θα φθάσει στα 426,58 ευρώ

Ακρίβεια: Αυξημένοι λογαριασμοί φέρνουν αυξήσεις σε προϊόντα – Πότε έρχεται αποκλιμάκωση

Δυσβάστακτοι είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου όχι…