Τρία φορολογικά νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σύντομα το δρόμο για τη Βουλή, όπως άλλωστε προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για νομοθετήματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακοινωθεί ότι είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή αλλά οι μήνες περνούν και δεν έρχονται.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο πρόκειται το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει να έχουν γίνει νόμος του κράτους και, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν στην ενίσχυση του πλαστικού χρήματος, την εθελοντική αποκάλυψη “αδήλωτων” κεφαλαίων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Πλαστικό χρήμα

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για τις φετινές αποδείξεις, θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει αν δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Θα προβλέπει επίσης σταδιακή αλλά υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμών POS σε όλη την αγορά καθώς και εκπτώσεις φόρου για τις δαπάνες με κάρτα σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί. Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

Αποκάλυψη καταθέσεων

Οι φορολογούμενοι που έχουν κεφάλαια τα οποία δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν, θα έχουν το δικαίωμα να τα αποκαλύψουν κάνοντας χρήση σχετικών κινήτρων που πρόκειται να δοθούν. Πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες να έρθει στη Βουλή καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενό του αποδείχθηκαν δύσκολες και χρονοβόρες.

Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο φόρος για τη νομιμοποίηση “μαύρων” κεφαλαίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Θα προβλέπεται και μερική ή ολική απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή ενώ δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματά του.

Καπνικά

Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη σήμανση και καταχώρηση σε ειδικό αρχείο όλων των διακινούμενων προϊόντων καπνού. Οι βασικές ρυθμίσεις  νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.

Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών.  Στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

 

Πηγή: http://www.orizontespress.gr/www.capital.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Όλες οι αλλαγές-μειώσεις που έρχονται στον ΦΠΑ – Τι αλλάζει στα ακίνητα

Table of Contents Hide Όλες οι αλλαγές-μειώσεις που έρχονται στον ΦΠΑ –…

Όσο πιο γρήγορα οι δηλώσεις, τόσο πιο πολλές δόσεις ΕΝΦΙΑ

Καμία παράταση δεν θα δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, πέραν…

Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η Σαουδική Αραβία

Table of Contents Hide Ο σίγουρος κερδισμένος από την ουκρανική κρίση; Η…

Τρόφιμα: Καταλύτης ανατιμήσεων οι υψηλές θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού τροφίμων!

Εξηγήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ για το πού ήταν κρυμμένα τα 88 εκατ. ευρώ του τσεκ

Ένα μήνα μετά την προκαταβολή του τσεκ, αρχίζει να βρίσκει άκρη ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το πού «χάθηκαν» τα 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης

«Στεγνώνει» από γάλα η εγχώρια βιομηχανία

Μειωμένη παραγωγή λόγω ακριβών ζωοτροφών, δυσεύρετες οι εισαγωγές

Οικονόμου για εκλογές: Πιθανό από την άνοιξη να έχουμε εκλογικές διαδικασίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν…