Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, η δεύτερη ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της φετινής Γιορτής Καστοριανού Ψαριού  του Συλλόγου ‘Το Απόζαρι”, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στην πλατεία της συνοικίας Απόζαρι.

Το χθεσινό πρόγραμμα ξεκίνησε, το απόγευμα, με παιδικές ψυχαγωγικές  δραστηριότητες  με τον “Κλόουν της λίμνης” Πέτρο Σαμπάνη και συνέχισε με την παρουσίαση χορογραφιών hip-hop και reggaeton της  “Liantsi Dance Academy”.

Η βραδιά έκλεισε με  μία συναυλία του Καστοριανού συγκροτήματος “Funky Junkies” (φωνή Χαριτίνη Αναστασιάδου, κιθάρα Μπάμπης Καραταγλίδης, ντράμς Κώστας Καλλιμάνης και μπάσο Κώστας Καραμάνος) υπό τις μελωδίες και τα γκρουβαρίσματα ξένων και ελληνόφωνων rock-disco επιτυχιών των 70s,80s και 90s.

Οι φετινές εκδηλώσεις της 21ης Γιορτής Καστοριανού Ψαριού διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Συλλόγο ‘Το Απόζαρι” Καστοριάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς και την υποστήριξη της Π.Ε. Καστοριάς.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, «ο αριθμός και μόνον (21η), τα λέει όλα».

Πράγματι, η Γιορτή Καστοριανού Ψαριού, αριθμώντας ήδη δύο δεκαετίες,  κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας  διαχρονικός θεσμός της πόλης.  Και οφείλει την ύπαρξή του στις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και των κατοίκων του Απόζαρι.

Ο Σύλλογος “Το Απόζαρι” ιδρύθηκε  και επίσημα το 1994, από δραστήρια μέλη της συνοικίας με Πρόεδρο τον αποθανόντα  κ. Δημήτρη Ταλίδη και έκτοτε διοργανώνει, ανελλιπώς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , όπως είναι η Γιορτή Καστοριανού Ψαριού και η Γιορτή Τσιγαρίδας στην καρδιά της γειτονιάς, την πλατεία Απόζαρι.

Ο κ. Περικλής Πετρόπουλος, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, εμπνεύστηκε την ιδέα της συγκεκριμένης γιορτής  ταξιδεύοντας ένα καλοκαίρι στην Βόρεια Εύβοια, και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδος όπου πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο η γιορτή της σαρδέλας.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε και εμείς μία αντίστοιχη γιορτή για τα Καστοριανά ψάρια. Μην ξεχνάτε ότι η  λίμνη της Καστοριάς ήταν εκείνη που επί Τουρκοκρατίας και ύστερα, δεν άφησε ποτέ νηστικό τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Η Γιορτή Καστοριανού Ψαριού δίνει, εκτός των άλλων, την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης  να γνωρίσουν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της λίμνης της Καστοριάς.

Να γευτούν για πρώτη, ίσως φορά, διάφορα είδη ψαριών του γλυκού νερού (πλατίκες, πεταλούδες και γριβάδια) από τους τοπικούς ψαράδες αλλά και να γνωρίσουν την τεχνοτροπία των βαρκών ή κατά κόσμον Καστοριανών καραβιών, ώστε να διατηρηθεί παράλληλα, και η πολιτισμική κληρονομιά  των «ζωντανών κινητών μνημείων», όπως έχουν χαρακτηριστεί.

«Οι τεχνίτες ολοένα και λιγοστεύουν, για αυτό είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή οι νεότερες γενιές με την τέχνη των Καστοριανών καραβιών ώστε να μην εκλείψει αυτή η παράδοση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γρήγορης Ρόντσης.

Πέραν από την ανάδειξη της λίμνης Καστοριάς και την διατήρηση της τοπικής παράδοσης, η Γιορτή του Ψαριού αποδεικνύει την «δύναμη της γειτονιάς» και στην περίπτωση του Απόζαρι, μίας από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης της Καστοριάς.

«Η Γιορτή του Ψαριού έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών της γειτονίας. Μετά από εμάς, σειρά έχουν εκείνα», αναφέρει η κ. Μάλη Πούλιου, μέλος του Συλλόγου.

 

*Οι εκδηλώσεις της 21ης Γιορτής Καστοριανού Ψαριού θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 9 Ιουλίου.

 

Ρεπορτάζ: Μαρκέλλα Καραμάνου

 

 

 

You May Also Like

Πολιτιστικές διαδρομές στην Καστοριά κατά την περίοδο της Αποκριάς

Πολιτιστικές διαδρομές στην Καστοριά κατά την περίοδο της Αποκριάς

Ολοκληρώνονται οι εργασίες Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην περιοχή Πενταβρύσου από την Π.Ε. Καστοριάς

  Ολοκληρώνονται οι εργασίες Αντιπλημμυρικής Προστασίας  στην περιοχή Πενταβρύσου από την Π.Ε.…

41.310,00€ Υπογραφή συμβάσεων Προμήθειας Υλικών για τις ανάγκες ΤΟΕΒ Καστοριάς

«ΤΟΕΒ Βυσσινιάς – Οξυάς»,«ΤΟΕΒ Κορεστείων» και «ΤΟΕΒ Βασιλειάδας»

Οι ευνούχοι και οι βαρβάτοι στο Βυζάντιο. Ποιες ήταν οι διαφορές τους, ποιοι θεωρούνταν έμπιστοι και τι θέση είχαν στο πλευρό του αυτοκράτορα

Οι ευνούχοι και οι βαρβάτοι στο Βυζάντιο. Ποιες ήταν οι διαφορές τους,…

Προσωρινή μεταφορά ὀστῶν Παύλου καί Ναταλίας Μελᾶ

Ἡ μεταφορά ἔγινε μέ μιά σεμνή καί λιτή τελετή, ἰσάξια ὅμως τοῦ μεγάλου αὐτοῦ Ἕλληνα.