Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η συνάντηση, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, ακολουθεί την αντίστοιχη των ηγετών των τριών κρατών (Ιανουάριος, Λευκωσία) και τη μεταξύ τους συμφωνία για την προώθηση ενεργειακών δικτύων με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών κρατών.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και
την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία.
Πρόκειται για το καλώδιο «EuroAsiaInterconnector» και τον αγωγό «East Med» που έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, ενώ οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι εφικτά από κατασκευαστικής πλευράς.

Αναλυτικά, ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η χάραξη περιλαμβάνει:

– 200 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο,
– 700 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη,
– 400 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και
– 600 χλμ. χερσαίου αγωγού από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό «Ποσειδών» στη Θεσπρωτία.

Αντίστοιχα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.