Η Τουρκία προκαλεί και στον Έβρο- Παρεμβάσεις Μητσοτάκη και διπλωματικό «σφυροκόπημα»

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της διμέτωπης τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής

Μετά τις τουρκικές απειλές για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως Ρόδου και Κρήτης, η Άγκυρα προκαλεί ξανά και στον Έβρο, και από την πλευρά της η κυβέρνηση κλιμακώνει τις διπλωματικές κινήσεις.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Τη διμέτωπη τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 8 Ιουνίου, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία, στο Ισραήλ, στις 16 Ιουνίου.

Το Ισραήλ είναι διπλωματικός και ενεργειακός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στην περιοχή. Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου και η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ως έμμεση απάντηση στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εκτός από την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Εκκρεμεί, όμως, και το θέμα συμφωνίας με την Αλβανία για τους δικούς της, εσωτερικούς λόγους. «Η Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το Διεθνές Δίκαιο, στον χρόνο που η ίδια θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο» λένε κυβερνητικά στελέχη.

Βέβαιος για τη στήριξη της ΕΕ ο Μητσοτάκης

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι και σε αυτήν την ένταση, -την οποία η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και δεν τροφοδοτεί- είναι βέβαιο ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: newsbeast.gr