Την 25η Μαρτίου η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία στις 25 Μαρτίου θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, έχει διπλή σημασία, καθώς θα γίνει ανήμερα της Εθνικής Επετείου και επειδή πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών από την ημέρα διαδοχής του Τραμπ, ο οποίος και άφησε πολλά θέματα στο τραπέζι αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμη δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ανήμερα της εθνικής μας επετείου θα μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ, στην οποία και θα συμμετάσχει.

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ο Μπάιντεν

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν θα γίνει την Πέμπτη στις 21.45 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε προσκαλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής «για να μοιραστεούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας», όπως είχε γράψει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία μας».

Oι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είδαν με κατάπληξη τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική συμφωνία (JPCOA) με το Ιράν, να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να αποκηρύττει διεθνείς οργανισμούς τους οποίους στήριζε για δεκαετίες η Ουάσινγκτον.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, που προεδρεύει των συνόδων κορυφής. «Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη συνάντησή μας ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του για τη μελλοντική συνεργασία μας. Ώρα να οικοδομήσουμε ξανά τη διατλαντική συμμαχία μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. Ο Μπάιντεν αναμένεται να «συνδεθεί» με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21.45 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη βούλησή του να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και η εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης τα θέματα της Κίνας και της Ρωσίας με τους 27 ηγέτες, οι οποίοι καλωσόρισαν την προεδρία του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, η πίεση που ασκεί η Γερμανία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα την συνδέσει με τη Ρωσία και η επιμονή των ΗΠΑ να δαπανούν περισσότερα οι Ευρωπαίοι για την άμυνά τους παραμένουν σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Επίδομα ενοικίου: Τα κριτήρια και τα ποσά ανά κλίμακα

Επίδομα ενοικίου: Τα κριτήρια και τα ποσά ανά κλίμακα

Χανιά: Τελευταίο αντίο στον σμηναγό Χρήστο Μουλά που χάθηκε στην Κάρυστο 

Κηδεύεται ο 34χρονος κυβερνήτης του καναντέρ

«Δραστηριοποίηση της Alibaba στην Ελλάδα: Τα θετικά και τα αρνητικά σύμφωνα με την ΕΣΕΕ»

Η αναμενόμενη δραστηριοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνώς ομίλους e-commerce στην ελληνική…

Ανάβουν τσιγάρο από 8 χρονών!

Ένας στους έξι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου (ηλικίας 12-14 ετών)…

ΕΟΔΥ: Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια

ΕΟΔΥ: Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια

Καμία αλλαγή στην εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου που ανακοινώθηκε για τη σχολική χρονιά 2019-2020

Καμία αλλαγή στην εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου που ανακοινώθηκε για τη…

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πότε βγαίνουν αποτελέσματα και βαθμοί

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πότε βγαίνουν αποτελέσματα και βαθμοί

Μένουμε Ασφαλείς: Κλειστά ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας, Δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, παιδικές χαρές

Μένουμε Ασφαλείς: Κλειστά ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας, Δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί,…

Τέλος στα υπαίθρια πάρτι και το take away ποτό σε πλατείες – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Table of Contents Hide Τέλος στα υπαίθρια πάρτι και το take away…

Κλειστός ο σταθμός των ΚΤΕΛ Μακεδονίας την Κυριακή λόγω βόμβας

Μπορεί τα ΚΤΕΛ «Μακεδονία» να βρίσκονται εκτός εμβέλειας της μεγάλης επιχείρησης που…