Είναι πλέον εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό

Ένα ακόμα βήμα στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων έκανε ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας το  άνοιγμα μικρού μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Είναι πλέον εμφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Κυπριακό, ναρκοθετώντας  το διάλογο και πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο σφοδρών αντιδράσεων.

Πώς «διαβάζουν» τις προκλήσεις του Ερντογάν στην Αθήνα

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος – παρά το ότι το προηγούμενο διάστημα περιόρισε την ένταση στο Αιγαίο – δεν εγκατέλειψε τα νεο-οθωμανικά του σχέδια. Στο πλαίσιο αυτό «τεστάρει» τις αντοχές της διεθνούς κοινότητας, ξεδιπλώνοντας σταδιακά τη στρατηγική του και μετρώντας κάθε φορά τις αντιδράσεις.

Μια πρώτη ανάγνωση της χθεσινής κίνησης του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως είναι αποφασισμένος να αγνοήσει έως ένα σημείο τα μηνύματα Αμερικανών  και Ευρωπαίων. Ωστόσο το γεγονός πως δεν ξεδίπλωσε το σύνολο των προκλητικών του θέσεων ενδεχομένως να σημαίνει πως δεν θέλει να κόψει οριστικά τις γέφυρες. Να σημειωθεί πως σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεδομένο είναι πως Αθήνα και Λευκωσία  θα προχωρήσουν συντονισμένα σε μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τις εξελίξεις στο νησί μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου.

Παράλληλα το δικό τους συμβολισμό έχουν οι επισκέψεις στην Κύπρο των υπουργών  Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Εξωτερικών Νίκου  Δένδια. Συγκεκριμένα ο Ν.Παναγιώτοπουλος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ενώ στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα – μετά από το Ισραήλ – ο Νίκος Δένδιας.

Η εκτίμηση είναι πως η τουρκική πλευρά σε αυτή τη φάση επιχειρεί να αλλοιώσει το status quo της Αμμοχώστου,  δημιουργώντας τετελεσμένα.  Ο τούρκος πρόεδρος μιλά διαρκώς περί δύο κρατών στο νησί, παρά τα ηχηρά «όχι» που έχει εισπράξει και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Απέναντι σε αυτή την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν την διεθνοποίηση  του θέματος. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Την ίδια στιγμή ηχηρά είναι τα μηνύματα από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία προς την τουρκική πλευρά, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επανειλημμένα  πάντως δείξει ότι δεν πτοείται από τις διεθνείς αντιδράσεις.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.  Ζοζέπ Μπορέλ. Τη  βαθιά ανησυχία του Λονδίνου για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τα Βαρώσια  εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ. «Χρειάζεται να παραπέμψουμε την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια» ανέφερε από την πλευρά της η Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, υποψήφια Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Η Αθήνα μιλά για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει το διπλωματικό “μαραθώνιο”, δείχνοντας πως είναι η Τουρκία αυτή που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τορπιλίζει το διάλογο.

Η παρέμβαση Σαμαρά

Την ίδια στιγμή εντός συνόρων τη δική της σημασία είχε η ηχηρή παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με μία  δήλωση με πολλούς αποδέκτες  ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως «ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες «κατευνασμού», παρά τις προσδοκίες για «ήσυχο καλοκαίρι», ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του».

Μάλιστα αναφέρεται στις εθνικές «κόκκινες γραμμές», σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει κανένα νόημα επίσημος διάλογος με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο συνεχίζει απτόητος την πολιτική του. Προσθέτει δε  μεταξύ άλλων πως «η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής».

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά έχει ιδιαίτερη  σημασία, καθώς περιλαμβάνει μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων για το ποια πρέπει να είναι η στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημοσίως για  τα  εθνικά θέματα, κάνοντας αναφορά στις  «κόκκινες γραμμές». Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία όποτε αυτά έρθουν τελικά στη Βουλή.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Λοιμωξιολόγος της επιτροπής Τσιόδρα: Να τελειώσει εδώ η σχολική χρονιά, ξεχάστε το καλοκαίρι όπως το ξέραμε

Λοιμωξιολόγος της επιτροπής Τσιόδρα: Να τελειώσει εδώ η σχολική χρονιά, ξεχάστε το…

Διευκρινήσεις για τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώνει την επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων…

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τη χρονιά 2018-2019

Πότε ανοίγουν τα σχολεία για τη χρονιά 2018-2019

Μεγάλη συμμετοχή στα ψηφιακα σεμινάρια που πραγματοποιεί η Google υπο την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, μέσω της πλατφόρμας Greece From Home και του προγράμματος Grow Greek Tourism Online

Μεγάλη συμμετοχή στα ψηφιακα σεμινάρια που πραγματοποιεί η Google υπο την αιγίδα…

Σύλλογοι Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδος: Χάος στην αγορά γυαλιών με ευθύνη ΕΟΠΥΥ και Υπουργείου Υγείας

Σύλλογοι Οπτικών – Οπτομετρών Ελλάδος: Χάος στην αγορά γυαλιών με ευθύνη ΕΟΠΥΥ…

Μύκονος: Οργή για τον φράχτη σε παραλία του νησιού

Η φωτογραφία που προκάλεσε αντιδράσεις

Carrefour: Ετοιμάζει πρεμιέρα τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Table of Contents Hide Carrefour: Ετοιμάζει πρεμιέρα τον Μάρτιο στην Ελλάδα Carrefour:…

Κυκλάδες: Τι έκανε ο Tom Hanks στο Δεσποτικό;

Κυκλάδες: Τι έκανε ο Tom Hanks στο Δεσποτικό;

Γεωργιάδης σε ΣΚΑΪ 100,3: Αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις συγκεντρώσεις των τελευταίων…