Ο Σύνδεσμος Αγάπης Κυριών, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τίμησε την μνήμη της προστάτιδός του αγίας Ταβιθάς, της ελεήμονος (Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς. Ο σημερινός Σύνδεσμος Αγάπης Κυριών αποτελεί συνέχεια του Συλλόγου «ΤΑΒΙΘΑ», έργο του ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας αρχιμανδρίτου π. Σεβαστιανού Στεφανόπουλου (†1973), με τις ευλογίες του μητροπολίτου Καστορίας Δωροθέου (1958-1974). Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε γραπτές πηγές από την ιστορική του παρουσία στην κοινωνία της Καστοριάς.

 

Σε μια εποχή που η πνευματική και φιλανθρωπική κίνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μια ομάδα ευσεβών γυναικών κάνοντας πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου, αποφάσισαν την ίδρυση ενός υποτυπώδους οικοτροφείου αρχικά με δικές τους δαπάνες, για να προστατεύσουν κορίτσια από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία φοιτούσαν στο Γυμνάσιο της Καστοριάς και βρίσκονταν εκτεθειμένα έξω από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το 1968 με επικεφαλή τον αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό Στεφανόπουλο ίδρυσαν και λειτούργησαν στην Καστοριά, Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων με την ονομασία «Η ΤΑΒΙΘΑ», με την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στεγαζόμενο στον γ΄ όροφο της πολυκατοικίας Καρανά και αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου τους και κυρίως προσωπική εργασία, προσφέροντας ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών.

 

Την αρχική ομάδα απετέλεσαν: η Ν. Παρίση, η Μ. Γκαμπέση, η Α. Κυριάζου, η Β. Κουμπάνη, η Λ. Μπασακύρου, η Σ. Ρήμου, η Ε. Δόϊκου, η Α. Παπαιωαννου, η Ι. Γουδή και η Α. Κούστα. Σε Πρακτικό του έτους 1970, με θέμα την αποδοχή ενισχύσεως 20.000 δρχ. εκ της Διευθύνσεως Κρατικών Λαχείων, αναφέρονται ως μέλη επίσης: η Α. Παπαβασιλείου, η Α. Κιορπελίδου, η Α. Πελτέκη, η Θ. Πανάτσα και η Ε. Μυρώνη.

 

Έγραφε στο περιοδικό «Η Φωνή της Ερήμου» ο π. Σεβαστιανός: «Πόσον ευάλωτος είναι η νεαρά ηλικία! Την διεκδικούν πολλοί. Ο κόσμος, το πνεύμα του κόσμου, τα διάφορα μεταπολεμικά ρεύματα, ο εύκολος βίος, της ζωής τα απατηλά φαινόμενα. Ποία είναι τα προπύργιά της, ή τα καταφύγιά της, όπου να καταφεύγη και να ασφαλίζεται, και ακόμη να λάβη τα εφόδια, να αντεπεξέρχεται εις τα δεινά του βίου; Η Εκκλησία και τα της Εκκλησίας ιδρύματα, αυτόν τον σκοπόν έχουν, την κατασφάλισίν της και την ανάδειξίν της εις ωριμότητα και αρτιότητα τοιαύτην, ώστε να καθίσταται άτρωτος.

 

Ευάλωτος η νεαρά ηλικία. Και ενεπνεύσθησαν πρόσωπα εκτός πάσης ιδιοτελείας, και έθεσαν εις λειτουργίαν εις την πόλιν της Καστορίας, ήτις εστερείτο τοιούτου, Οικοτροφείον Θηλέων, ίνα προστατεύσουν την πλέον ευάλωτον νεαράν γυναικείαν φύσιν. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επευλόγησεν την ίδρυσιν, έσπευσεν εις ενίσχυσιν και το περιέβαλεν με το πατρικόν του ενδιαφέρον.

Καλούνται πάντες, πάντες που πονούν τας νέας μας, τα ορφανά και πτωχά κορίτσια των χωρίων μας, που ενώ θέλουν να μορφωθούν και θέλουν να διαφυλαχθούν από ηθικούς κινδύνους, δεν ευρίσκουν που και πως, να προσφερθούν. Μικρός είναι ο σημερινός αριθμός, των όσων στεγάζονται και σιτίζονται και παντοιοτρόπως ενισχύονται, άνευ ουδεμίας υποχρεωτικής εκ μέρους των εισφοράς εις το νεοϊδρυθέν Οικοτροφείον.

Εκ μέρους μας, εκφράζομεν τας ευχαριστίας μας, προς όσας και όσους οικειοποιήθησαν την ιδέαν και την έθεσαν εις εφαρμογήν και προς όσους έσπευσαν να το ενισχύσουν μέχρι στιγμής. Ο Κύριος είη βοηθός πάντων».

Στις σελίδες του περιοδικού «Η Φωνή της Ερήμου», στην «Στήλη Τιμής» (Προσφοραί – Δωρεαί υπέρ του Οικοτροφείου), αναφέρονται οι προσφορές – δωρεές Δημοσίων Φορέων, Συλλόγων, Ιερών Μονών και ενοριακών Ναών, κατοίκων της Καστοριάς, κατοίκων εσωτερικού και αποδήμων αδελφών, στο έργο του ανωτέρω Συλλόγου και οι ευχαριστίες του Συμβουλίου και των οικοτρόφων (χρηματικά ποσά σε δραχμές, δολάρια και μάρκα, τρόφιμα, είδη ενδύσεως και εξοπλισμού, γραφική ύλη, φροντιστηριακά δίδακτρα των οικοτρόφων, φροντιστηριακά και επιμορφωτικά μαθήματα από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, ιατρική περίθαλψη από ιατρούς της Καστοριάς, καυσόξυλα και διάφορα είδη).

Στην συνέχεια η ομάδα διευρύνθηκε και έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του ποιμαντικού και κοινωνικού έργου της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς επί αρχιερατείας του μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Β΄ (Μαΐστρου) (1974-1985), του μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Γ΄ (Παπουτσόπουλου) (1985-1996) ως και του νυν σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ (1996-σήμερα).

Το αρχικό έργο του Συλλόγου αναβίωσε επί αρχιερατείας του μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Β΄ με την ανέγερση του Οικοτροφείου Θηλέων «Η ΤΑΒΙΘΑ» (32 κλινών), του οποίου η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1978. Ανέφερε στον λόγο της, μέλος του Συλλόγου σε εόρτια εκδήλωση μετά από πολλά χρόνια: «Θυμάμαι ότι όλοι το ακούσαμε με χαρά αλλά και με πολλή δυσπιστία και όταν τον ρωτούσαμε που θα εύρισκε τα χρήματα απάντησε με εκείνο τον αυθορμητισμό που τον διέκρινε: «Εγώ θα το ξεκινήσω και ο Κύριος θα μου το τελειώσει…». Το έργο έτυχε του ενδιαφέροντος του Υπουργού Βορείου Ελλάδος Ν. Μάρτη, ο οποίος το ενίσχυσε οικονομικά ως επίσης και η Πάγγειος Επιτροπή.

Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 1983, έγραψε στο περιοδικό «Η Φωνή του Ποιμένος» ο μητροπολίτης Καστορίας Γρηγόριος Β΄: «Έργο που ανήγειρε η αγάπη των Καστοριανών και των αποδήμων αδελφών μας Αμερικής, Καναδά και Γερμανίας, είναι κόσμημα της πόλεως μας και ζεστή φωλιά της Εκκλησίας μας. Μένουν και σιτίζονται δωρεάν 17 μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου από απομακρυσμένα χωριά της περιφερείας μας. Μοναδικός πόρος διά την συντήρηση του οικοτροφείου είναι τα έσοδα από το κηροπλαστείον – κηροπωλείον και το βιβλιοπωλείον Η ΤΑΒΙΘΑ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Οικοτροφείο έχει επίβλεψη αγάπης και παρακολουθήσεως και εντός και εκτός αυτού΄ και εις την έξω του Οικοτροφείου διαγωγήν και εντός του Οικοτροφείου επίβλεψιν μελέτης και προόδου εις τα μαθήματα των. Επεμελήθη των παιδιών, εντός του Οικοτροφείου, σοβαρό προσωπικό΄ επίβλεψη ιατρική δωρεάν προσφερθέντων ιατρών της πόλεως΄ επίβλεψη εις την μελέτην των και συμπαράσταση δωρεάν καθηγητρίας της Αγγλικής γλώσσης ώστε να μην προσκρούουν εις την πρόοδόν των, κυρία έμπειρος νοσοκόμος ανά πάσαν στιγμήν πλησίον των κοριτσιών, τροφή ανάλογος με την ηλικία της αναπτύξεως των. Η Διοικούσα από κυρίες επιτροπή και εγώ ως πρόεδρος, οφείλω ευχαριστίας εις πάντας όσους συμπαραστάθηκαν εις το έργον αυτό, το οποίον είναι καύχημα της Καστοριάς».

Ο μητροπολίτης Καστορίας Γρηγόριος Β΄, τιμώντας την δράση και προσφορά του π. Σεβαστιανού στην κοινωνία της Καστοριάς, ανήρτησε την φωτογραφία του στον δεύτερο όροφο (Βιβλιοθήκη) του ανεγερθέντος επί των ημερών του Οικοτροφείου και διατήρησε την ονομασία που έδωσε κατά το παρελθόν ο αείμνηστος Πατήρ. Επίσης στον χώρο υποδοχής, στην κεντρική είσοδο σε δύο μαρμάρινες στήλες εγράφησαν τα ονόματα των ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος, και προσετέθη η προσωπογραφία του Μητροπολίτου. Επίσης στην πρόσοψη του Ιδρύματος ανήρτησαν μαρμάρινη πλάκα με τα εξής αναγραφόμενα: «ΕΚΚΛ. ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΝ / ΤΑΒΙΘΑ / ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1983 / ΕΠΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ / ΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ / ΚΑΣΤΟΡΙΑΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ / ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΠΙ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ Ν. ΜΑΡΤΗ & Β. ΙΝΤΖΕ».

Βασίλειος Στυλιάδης, θεολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και η αλήθεια για την ευθύνη του στο ναυάγιο

Table of Contents Hide Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…