Τα σκληρά υλικά δεν είναι κατάλληλα για πλοήγηση σε στενό και περιορισμένο περιβάλλον, ενώ τα μαλακά υλικά είναι πιο αδύναμα και δύσκολα στον έλεγχο.
.
WANG ET AL., MATTER, 2023

Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στη ρομποτική: κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ στερεής και υγρής μορφής, διατηρώντας το αρχικό σχήμα του.

Οι ερευνητές έκαναν τα ρομπότ να πλοηγούνται σε διαδρομές με εμπόδια, να αφαιρούν ή να παραδίδουν αντικείμενα σε ένα μοντέλο του ανθρώπινου στομάχου, ακόμη και να υγροποιούνται για να ξεφύγουν από ένα κλουβί πριν επαναφέρουν το αρχικό του ανθρωποειδές σχήμα.

«Το να δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να αλλάζουν μεταξύ υγρών και στερεών καταστάσεων, τους προσδίδει περισσότερη λειτουργικότητα», λέει ο μηχανικός Σένφενγκ Παν του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Τα σκληρά υλικά δεν είναι κατάλληλα για πλοήγηση σε στενό και περιορισμένο περιβάλλον, ενώ τα μαλακά υλικά είναι πιο αδύναμα και δύσκολα στον έλεγχο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν ήθελαν ένα μη τοξικό ρομπότ το οποίο μπορεί εύκολα να αλλάξει κατάσταση από μαλακό σε σκληρό και αντίστροφα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στράφηκαν λοιπόν στο γάλλιο, ένα μαλακό μέταλλο με σημείο τήξης 29.76 βαθμούς Κελσίου, λίγο πιο κάτω από τη μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Έπειτα, πλαισίωσαν το γάλλιο με μαγνητικά σωματίδια δημιουργώντας μία «ενεργομαγνητική μεταβατική μηχανή στερεής-υγρής φάσης».

«Τα μαγνητικά σωματίδια έχουν δύο ρόλους», λέει ο μηχανολόγος μηχανικός Κάρμελ Μαζίντι του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ένας είναι πως κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία, οπότε μπορεί κανείς να θερμάνει το υλικό μέσω επαγωγής για να προκαλέσει αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στο ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινηθεί ανταποκρινόμενο σε αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ τα οποία μπορούσαν να υπερπηδήσουν κενά, να σκαρφαλώσουν εμπόδια, ακόμα και να διαχωριστούν για να εκτελέσουν συντονισμένες εργασίες μετακινώντας αντικείμενα πριν συνδυαστούν ξανά και στερεοποιηθούν.

«Η μελλοντική εργασία θα πρέπει να εξερευνήσουν περαιτέρω πώς αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα βιοϊατρικό πλαίσιο», λέει ο Κάρμελ Μαζίντι και προσθέτει: Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι απλά μία επίδειξη, ένα proof-of-concept, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να αποφασίσουμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα για παράδοση φαρμάκων ή απομάκρυνση ξένων αντικειμένων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Matter.

You May Also Like

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Μ. Αντωνίου για Μ. Βαρδινογιάννη: «Το έργο της φάρος ελπίδας για όλους εμάς»

Συλληπτήριο μήνυμα για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Μαζί Σου: Συγχαρητήριο Μήνυμα προς την Καστοριανή ογκολόγο, Δρ. Σοφία Μπάκα

Για την αγόρευσή της σε αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ

Εξαντλημένοι εθελοντές στη Ρόδο κοιμούνται στα καμένα πριν ξαναριχτούν στη μάχη με τις φλόγες

Αληθινοί ήρωες!

Εφοπλίστρια έχασε και τα 3 παιδιά της, έγινε καλόγρια και μετέτρεψε τη βίλα της σε μοναστήρι

Απαρνήθηκε τη χλιδή, αφιερώθηκε στο Θεό

Νεοκλασικό κτίριο της Καστοριάς στο καβαλέτο της Δωροθέας Χαρίτωνος

«Με την παλέτα και το καβαλέτο μου ,γιατί άλλη η χάρη της φυσικής παρουσίας…!»

Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για άτομα με αναπηρία

«Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή»

Πολύτεκνη οικογένεια στην Κόρινθο ζει σε σπηλιά 30 μέτρων:Κυκλοφορούν με τόξα και βέλη

H εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο παραπέμπει σε «ανθρώπους των σπηλαίων».

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής – «Μας χαμογέλασε η τύχη»

Ταξίδεψαν και ζουν 5.500 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για να πιάσουν δουλειά σε κτηνοτροφική μονάδα της Γαλάτιστας Χαλικιδικής