Ασθενείς που εγχειρίζονται από γυναίκες χειρουργούς είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν επιπλοκές και να χρειαστούν μετεγχειρητική φροντίδα σε σχέση με ασθενείς με άνδρες χειρουργούς, σύμφωνα με δύο μεγάλες έρευνες.

Γιατροί σε Καναδά και Σουηδία αξιολόγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο αρχεία ασθενών από δύο διαφορετικά ιατρικά μητρώα και διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με γυναίκες χειρουργούς είχαν σημαντικά καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα με λιγότερα προβλήματα τους μήνες που ακολούθησαν από το χειρουργείο τους.

Οι ερευνητές διερευνούν τους πιθανούς λόγους για τη διαφοροποίηση αυτή, ωστόσο τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι γυναίκες έχουν την τάση να χειρουργούν πιο αργά, κάτι που ίσως τους δίνει καλύτερα αποτελέσματα στη μετεγχειρητική εικόνα του ασθενούς.

«Ως άνδρας χειρουργός, θεωρώ πως αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προκαλέσουν σε εμένα και τους συναδέλφους μου προβληματισμό για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημειώνει ο δρ. Κρίστοφερ Γουάλις, επικεφαλής της μίας από τις έρευνες, προσθέτοντας πως οι άνδρες πρέπει να επανακαθορίσουν την προσέγγισή τους στη χειρουργική και να διδαχτούν από τις γυναίκες συναδέλφους τους.

Δύο έρευνες, κοινό συμπέρασμα

Η ομάδα του Γουάλις ανέλυσε τις επιπλοκές, τις επανεισαγωγές σε νοσοκομεία και τα ποσοστά θνησιμότητας μετά από 25 τύπους χειρουργικών επεμβάσεων (σε καρδιά, εγκέφαλο, οστά, ζωτικά όργανα και αγγεία) περίπου 1,2 εκατ. ασθενείς του Οντάριο, μεταξύ 2007 και 2019.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Surgery, έδειξε πως ενενήντα μέρες μετά την επέμβαση, το 13,9% των ασθενών που χειρουργήθηκε από άνδρα είχε «ανεπιθύμητα ανεπιθύμητα μετεγχειρητικά επεισόδια» (γενικός όρος που περιλαμβάνει το θάνατο και λογής ιατρικές επιπλοκές). Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που εξετάστηκαν από γυναίκες χειρουργούς ήταν 12,5%.

Οι ασθενείς που είχαν γυναίκες χειρουργούς, είχαν καλύτερη πορεία ακόμη και ένα χρόνο μετά την επέμβαση, καταγράφοντας σε ποσοστό 20,7% κάποιο ανεπιθύμητο μετεγχειρητικό συμβάν, σε σύγκριση με το 25% των ασθενών με άνδρες χειρουργούς.

Όταν οι επιστήμονες εστίασαν στα ποσοστά θνησιμότητας μετά την επέμβαση, η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη: Οι ασθενείς με από άνδρες χειρουργούς είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες θανάτου ένα χρόνο μετά την επέμβαση σε σχέση με εκείνους τους οποίου κούραραν γυναίκες χειρουργοί.

Μια δεύτερη έρευνα, με δείγμα 150.000 ασθενών στη Σουηδία, που επίσης δημοσιεύτηκε στο Jama Surgery, κομίζει ανάλογα αποτελέσματα.

Η δρ. Μάι Μπλομ και οι συνεργάτες της στο Καρλολίνσκα Ίνστιτουτ της Στοκχόλμης αξιολόγησαν ανθρώπους που είχαν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή. Διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν λιγότερες επιπλοκές και μικρότερη νοσηλεία από εκείνους με άνδρες χειρουργούς.

«Σε κάποιες χώρες υπάρχει η γενική πεποίθηση πως οι άνδρες είναι καλύτεροι χειρουργοί από τις γυναίκες. Το ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα καταδεικνύουν πως οι γυναίκες χειρουργοί είναι εξίσου καλές όσο οι άνδρες συνάδελφοί τους, ή όπως σ’αυτήν την περίπτωση, ελαφρώς καλύτερες» σημειώνει η Μπλομ.

kathimerini.gr

You May Also Like

Τηλεσκόπιο Hubble: Γιόρτασε τα γεννέθλιά του με μια εντυπωσιακή νέα φωτογραφία

Φωτογραφία του νοτίου νεφελώματος του Καρκίνου

Εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος που θα «αγγίξει» τον Ήλιο

Με επιτυχία -μετά από αναβολή μιας μέρας λόγω μιας τεχνικής ανωμαλίας- εκτοξεύθηκε…

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να προστατεύουν τον νυχτερινό ουρανό – Από τι, όμως;

Οι αστρονόμοι επιχειρούν να πείσουν τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν ένα πρωτόκολλο που θα αποτρέπει την αλλοίωση, από τους δορυφόρους

Μειώνεται το όζον στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας

Επιπτώσεις στην υγεία

Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων…

Έτσι θα είναι το ταξίδι στα όρια της ατμόσφαιρας με την Blue Origin του Jeff Bezos [Video]

Κάποτε οι δισεκατομμυριούχοι ξόδευαν τα λεφτά τους σε ομάδες NBA, MLB, Formula…

Ο Άγγελος Βουρλίδας είναι τo ελληνικό «μάτι» της NASA στον απέραντο ουρανό

Το δίδυμο των δορυφόρων της NASA, Stereo για τους οποίους κατασκεύασε ίσως τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ

To μέλλον και η τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει τη βιομηχανία ηλεκτρονικών σε μια νέα εποχή.…

ΕΕ: Χρηματοδοτούνται 329 Ευρωπαίοι ερευνητές -Ανάμεσά τους και 7 Ελληνες

Σε 329 κορυφαίους ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 7…

Ιατρική Ευθανασία: Τι ισχύει στο εξωτερικό και τι στην Ελλάδα- Η νομιμοποίησή της στην Ευρώπη και η υπόθεση Ντελόν

Table of Contents Hide Ιατρική Ευθανασία: Τι ισχύει στο εξωτερικό και τι…