Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε με τον φακό του την στιγμή της εισόδου του τανκ που ετοιμάζεται να γκρεμίσει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ο αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων καθηλώνει με όσα περιγράφει στο Newsbomb.gr για την μεγάλη εξέγερση τον Νοέμβριο του 1973.

«Δεν ήταν μόνο το τριήμερο του Πολυτεχνείου, χρονολογώ ότι όλη η υπόθεση του Πολυτεχνείου είχε ξεκινήσει από το 1965, μετά την αποστασία, την παρεμβολή των ανακτόρων, την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ενώ κυκλοφορούσε και η φήμη ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ετοίμαζε τη χούντα των στρατηγών. Εκείνη την εποχή στα στέκια των δημοσιογράφων ακουγόταν ότι ο Κωνσταντίνος ετοίμαζε την χούντα των στρατηγών αλλά μας προέκυψε η χούντα των συνταγματαρχών», είπε ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στο Newsbomb.gr.

Και περιέγραψε: «Στις 21 Απριλίου του 1967 άκουσα τα στρατιωτικά εμβατήρια, τότε βγήκα στους δρόμους και η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα ήταν ένα πολυβόλο με δύο στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί στο κεντρικό μπαλκόνι της βουλής έτοιμο για μάχη. Από πίσω μου υπήρχαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα οι οποίοι με συνόδευσαν στο αστυνομικό τμήμα, τότε δεν μπορούσες να μιλήσεις ενώ απαγορεύονταν και οι συναθροίσεις πάνω από δύο άτομα».

«Σιγά- σιγά είχε ξεκινήσει ο αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου και μεσολαβεί η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και αρχίζουμε να έχουμε καθημερινές εκδηλώσεις, η Αθήνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε», πρόσθεσε.

Οι καταλήψεις του Πολυτεχνείου

Ο φωτορεπόρτερ περιγράφοντας τα γεγονότα που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας είπε: «Η Χούντα συνέλαβε τις πρώτες ώρες όλους τους πολιτικούς χωρίς καμία εξαίρεση, είχε συλλάβει και τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο λόγω ηλικίας τον είχε σε κατ’οίκον περιορισμό στο Καστρί, μετά από λίγο πήγε στο νοσοκομείο και πέθανε. Στην κηδεία του είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, περίπου ένα εκατομμύριο, μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας για πρώτη φορά βγήκε στους δρόμους και φώναξε “κάτω η χούντα”, ήταν πρωτοφανές. Οι Αρχές πετούσαν δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ, τα αστυνομικά τμήματα ήταν γεμάτα».

Τον Φεβρουάριο του 1973 λαμβάνει χώρα η πρώτη μαζική εκδήλωση του φοιτητικού κινήματος κατά της δικτατορίας με επίκεντρο τη Νομική ενώ στις 20 Μαρτίου του 1973, 2.000 φοιτητές κατέλαβαν για δεύτερη φορά το κτίριο της Νομικής.

«Τον Φεβρουάριο του 1973 μετά, έγινε η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση στον θάνατο του Σεφέρη και είχαμε την πρώτη κατάληψη της Νομικής και η δεύτερη κατάληψη έγινε τον Μάρτιο του 1973. Η αστυνομία δεν μπορούσε να επέμβει για να κατεβάσει τους φοιτητές γιατί εκεί υπήρχαν αρκετές στάσεις λεωφορείων, έτσι έπρεπε να περιμένουν να νυχτώσει. Τα ξημερώματα οι αστυνομικοί ανέβηκαν και τους κατέβασαν από την ταράτσα, είχαν συλλάβει περίπου 400 άτομα. Στην Αθήνα κάθε μέρα είχαμε διαδηλώσεις και συλλήψεις. Το τελευταίο τριήμερο ήταν δραματικό. Οι φοιτητές είχαν οργανωθεί, το πρώτο τους αίτημα ήταν να καταργηθεί ο νόμος 1347, το νομοσχέδιο το οποίο επέτρεπε στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιστρατεύει τους φοιτητές».

 

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

You May Also Like

Bill Gates: Η κακή συνήθεια την οποία χρειάστηκε να αποβάλει για να επιτύχει

«Κανείς δεν με επαινούσε γιατί έκανα τα πράγματα την τελευταία στιγμή»

Σπάνιο βίντεο του Ντέιβιντ Μπάουι που χορεύει με τη κόρη του

Η Αλεξάντρια η οποία σήμερα είναι 22 χρονών.

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Ο πάμπλουτος νάνος που αναδείχθηκε σε γίγαντα της ζωγραφικής και δοξάστηκε για το ταλέντο του.

Έφτιαξε τη θρυλική αφίσα του “Μουλέν Ρουζ”

Έφυγαν πριν την ώρα τους: 15 αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί του παλιού σινεμά που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους

Table of Contents Hide Έφυγαν πριν την ώρα τους: 15 αγαπημένοι Έλληνες…

Σινέντ Ο’ Κόνορ: Η δύσκολη ζωή μιας σπάνιας φωνής και βασανισμένης ψυχής

Η αποκάλυψη για τη διπολική διαταραχή

«Η δεκάχρονη Εύα μαζί με την αδελφή της υπέστησαν πειράματα σε περισσότερα από 30 ζωτικά όργανα»

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης αφηγείται την ιστορία της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Εύα…

Πάτι Σμιθ: «Στα 75 μου, έχω το ίδιο πάθος να ξεπεράσω τα όρια»

Table of Contents Hide Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Ωδείο…

Αντώνης Τσαπατάκης: Το ατύχημα στα 18, ο έρωτας με τη Βασιλική Ρούσσου και το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς

Αντώνης Τσαπατάκης: Το ατύχημα στα 18, ο έρωτας με τη Βασιλική Ρούσσου…

Κρίστοφερ Λι: Άγνωστες αλήθειες για τον “Δράκουλα” που αγάπησαν όλοι

Ας γνωρίσουμε κάποιες αλήθειες που δεν ξέραμε για τον Κρίστοφερ Λι.

Χρήστος Δημόπουλος: Από τον Παναγιωτάκη με τα ακάρεα, στον Γιωργάκη τον νυχτερίδα, ο δημοσιογράφος γίνεται ένα με τα παιδιά

Χρήστος Δημόπουλος: Από τον Παναγιωτάκη με τα ακάρεα, στον Γιωργάκη τον νυχτερίδα,…