Παναγία Σουμελά: Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας

Η Παναγία Σουμελά είναι σίγουρα μία από τις πιο γνωστές αλλά και πιο αγαπημένες εικόνες Παναγίας όλων των ορθοδόξων Χριστιανών ενώ έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ποντίων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου. Η εικόνα σήμερα βρίσκεται στην ομώνυμη μονή που βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και συγκεκριμένα λίγο έξω από το χωριό Καστανιά και χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν. Γιατί είναι όμως τόσο ξεχωριστή αυτή η εικόνα και πως έφτασε από το όρος Μελά του Πόντου στο Βέρμιο; Ας δούμε την πραγματικά θαυμαστή ιστορία της.

Παναγία η Αθηνιώτισσα

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά δεν λεγόταν πάντα έτσι. Φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή Λουκά των πρώτο αιώνα μΧ κι έτσι είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο ξεχωριστές εικόνες Παναγίας. Μετά τον θάνατο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο μαθητής του ο Ανανίας μετέφερε την εικόνα στην Αθήνα όπου και τοποθετήθηκε σε έναν πολύ όμορφο ναό στον οποίο και παρέμεινε για περίπου 300 χρόνια, κερδίζοντας έτσι το όνομα «Παναγία η Αθηνιώτισσα». Μία μέρα όμως περίπου στο 380 μΧ, η εικόνα εξαφανίστηκε από την εκκλησία της Αθήνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες μάλιστα, η εικόνα δεν εκλάπη, αλλά πέταξε με τρόπο θαυματουργό προς άγνωστη κατεύθυνση. Δύο μοναχοί, ο Βαρνάβας και ο Σωφρόνιος ανέλαβαν να τη βρουν.

Παναγία Σουμελά

Η Παναγία εμφανίστηκε με όραμα στους δύο μοναχούς – οι οποίοι είχαν φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη στην αναζήτηση τους για την «Παναγία την Αθηνιώτισσα» – και τους είπε ότι θα βρουν την εικόνα σε μία σπηλιά στο όρος Μελά του Πόντου. Οι μοναχοί έφθασαν στο όρος Μελά και ξεκίνησαν να ανεβαίνουν και να εξερευνούν τις απόκρημνες πλαγιές και τα σπήλαια του. Μία μέρα είδαν ένα χρυσαφένιο φως να βγαίνει μέσα από μία σπηλιά, πηγή του δεν ήταν άλλη από την εικόνα που είχε κυριολεκτικά πετάξει από την Αθήνα.

Η μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Οι δύο ασκητές μοναχοί έφτιαξαν αμέσως ένα κελί στο σπήλαιο που βρέθηκε η εικόνα και με την βοήθεια των μοναχών της κοντινής μονής Βαζελώνα, έχτισαν μία εκκλησία, κάτι που τους είχε ζητήσει να κάνουν η Παναγία στο όραμα τους. Χιλιάδες πιστών άρχισαν να επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν την εικόνα αλλά και να πιουν από το θαυματουργό αγίασμα που ξεκίνησε να αναβλύζει με τρόπο θαυματουργό από έναν γρανιτένιο βράχο μέσα στο σπήλαιο. Οι πιστοί αυτοί ήταν κυρίως Ποντιακής καταγωγής κι έτσι έλεγαν στους δικούς τους ότι πάνε «για προσκύνημα στην Παναγία σου Μελά», δηλαδή στην Παναγία στο Μελά κι έτσι η εικόνα πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστή και σήμερα. Το 1860 κοντά στο σπήλαιο χτίστηκε ένας τετραώροφος ξενώνας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός καθώς μοιάζει να είναι κολλημένος πάνω στον γκρεμό.

Ο ξεριζωμός και ο επαναπατρισμός της Παναγίας Σουμελά

Όταν ξεκίνησε ο ξεριζωμός και η γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς, οι ιερείς και οι πιστοί έκαναν ό,τι μπορούσαν να για να διασώσουν τους θρησκευτικούς θησαυρούς τους. Έτσι, η εικόνα της Παναγίας απομακρύνθηκε από τη θέση της στη μονή και θάφτηκε μαζί με άλλα θησαυρίσματα ανεκτίμητης αξίας στο γειτονικό παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Η εικόνα παρέμεινε θαμμένη για περίπου είκοσι χρόνια καθώς το 1930 ήρθε στην Ελλάδα μετά από διπλωματικές ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Όταν έφτασε η εικόνα στην χώρα μας, τοποθετήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας όπου και παρέμεινε για περίπου είκοσι χρόνια.

Η άφιξη της εικόνας στην Ελλάδα χαροποίησε όλους τους Έλληνες κι έδωσε ελπίδα στους Πόντιους που κατάφεραν μετά από πολλές κακουχίες και κινδύνους να φτάσουν στην ασφαλή αγκαλιά της μητέρας Πατρίδας. Όλοι ωστόσο – και ιδιαίτερα οι Πόντιοι – είχαν ένα παράπονο: μία εικόνα με τόσο μεγάλη σημασία και ιστορία δεν έπρεπε να βρίσκεται σε ένα μουσείο σαν ένα κοινό έργο τέχνης, αλλά θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε έναν ιερό χώρο όπου οι πιστοί θα μπορούν να την προσκυνήσουν.

Το 1951 θεμελιώνεται από τον Φίλων Κτενίδη η νέα μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, η εικόνα μεταφέρθηκε εκεί όπου και παραμένει για να προσκυνείται από πιστούς από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

https://monastery.gr/

You May Also Like

Μυστήριο στη Ναύπακτο: Ανοιχτό το μνημείο και άφαντα τα οστά του στρατηγού Λάμπρου Τζαβέλλα

«Μουδιασμένη» είναι η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου από την εξαφάνιση των οστών του από…

Υμηττός: «Η καθηγήτρια όχι μόνο αρνείτο να βάλει μάσκα, μας τιμωρούσε με απουσίες»

Υμηττός: «Η καθηγήτρια όχι μόνο αρνείτο να βάλει μάσκα, μας τιμωρούσε με…

Κρήτη: 47χρονος σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε σε τουρίστες και αστυνομικούς [βίντεο]

Ενας 47χρονος σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε σε τουρίστες και αστυνομικούς στην Κρήτη.

Στη Βουλή το ν/σ για το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου

Αφορά περισσότερες από 600 διοικητικές θέσεις του δημοσίου τομέα

9ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2020 του ομίλου UNESCO τεχνών , λόγου & επιστημών Ελλάδος

9ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2020 του ομίλου UNESCO τεχνών , λόγου &…

Δυο εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην Αττική Οδό για το χάος λόγω “Ελπίδας” – Τι λέει το πόρισμα

Δυο εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην Αττική Οδό για το χάος λόγω “Ελπίδας”…

Γεωργιάδης: Είναι προδότες όσοι δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Γεωργιάδης: Είναι προδότες όσοι δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Μαρούσι: Τραυματίστηκε καθηγήτρια από κροτίδες που πέταξαν μαθητές

Μια καθηγήτρια τραυματίστηκε σε γυμνάσιο του Αμαρουσίου όταν μαθητές της έριξαν κροτίδες.

Αργίες 2024: Ποιες έχει το νέο έτος και πότε πέφτουν

Αργίες 2024: Το 2023 είναι παρελθόν και όλοι κοιτάζουμε τα καλεντάρια μας…

Τραγωδία στην Έδεσσα: Ένας 57χρονος εντοπίστηκε νεκρός στους καταρράκτες

Δεν προκύπτουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται το σενάριο της αυτοκτονίας