ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Την επετειακή ημέρα της 25ης Μαρτίου όλη η Ελλάδα απολαμβάνει το πιο ευρέως γνωστό πιάτο, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Όμως για ποιον λόγο έχουμε συνδέσει αυτό το πιάτο με αυτή την ημέρα και ποια είναι η θερμιδική και διατροφική του αξία;

Ο μπακαλιάρος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα αρκετά χρόνια πριν (περίπου τον 15ο αιώνα) προερχόμενος από τους Άγγλους. Οι άνθρωποι τότε τον επέλεγαν λόγω της χαμηλής του τιμής και λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς του σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ταυτόχρονα συνδέεται και με τη νηστεία της Σαρακοστής που επιτρέπει μόνο αυτή την ημέρα και την Κυριακή των Βαΐων την κατανάλωση ψαριού.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (κυρίως A, D, K) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β12, Β6), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο) και Ω-3 λιπαρά οξέα.

Το συγκεκριμένο πιάτο (μπακαλιάρος σκορδαλιά) μπορεί να είναι ένα αρκετά υγιεινό και θρεπτικό πιάτο ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Ο ψητός ή βραστός μπακαλιάρος αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 112 γραμμαρίων), όμως αν τηγανιστεί οι θερμίδες και τα λιπαρά ανεβαίνουν και κυμαίνονται γύρω στις 380 θερμίδες και άνω ανάλογα και με το συστατικό με το οποίο τηγανίζεται (π.χ. αλεύρι ή κουρκούτι). Η σκορδαλιά αποδίδει 90 θερμίδες και πάνω ανά κουταλιά σούπας (ανάλογα πάντα με τον τρόπο παρασκευής της).

Καλό θα ήταν, επομένως, αυτή τη γιορτινή μέρα να επιλέξετε να καταναλώσετε τον μπακαλιάρο ψητό ή βραστό με μια εποχιακή σαλάτα και το συνοδευτικό της σκορδαλιάς με μέτρο (το πολύ 2 κουταλιές της σούπας).

Αν ωστόσο δεν μπορείτε να αντισταθείτε και επιλέξετε τον τηγανητό μπακαλιάρο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε γεμίζοντας το πιάτο σας με σαλάτα ή βραστά λαχανικά (τα παντζάρια ταιριάζουν τέλεια με το μπακαλιάρο και είναι πολύ θρεπτικά).

 

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο και κομμένο σε μερίδες
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι μπύρα
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (συν για το τηγάνισμα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 8-10 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κρασί
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
  1. Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά. Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
  2. Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδο και τις κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθούν.
  3. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μείγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μείγμα σας και στο μίξερ.
  4. Όσο δουλεύετε το μείγμα, ρίχνετε σταδιακά το ελαιόλαδο μαζί με το ξίδι.
  5. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.
  6. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή.
  7. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
  8. Μετά ετοιμάζετε το κουρκούτι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
  9. Το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  10. Στη συνέχεια ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαρύ τηγάνι.
  11. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου.
  12. Τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι.
  13. Τα τηγανίζετε για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  14. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
  15. Τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.

 

TIPS:

  • Ο μπακαλιάρος κόβεται πιο σωστά σε μερίδες όταν τον παγώσετε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
  • Τηγανίζετε λίγα λίγα τα κομμάτια μπακαλιάρου ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία στο τηγάνι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
You May Also Like

Όλα τα μυστικά για Ρώσικη σαλάτα όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές που έζησαν στη Ρωσία.

Όλα τα μυστικά για Ρώσικη σαλάτα όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές που…

Γρήγορη μηλόπιτα με σφολιάτα

Ένας γρήγορος τρόπος να έχεις ένα εύκολο γλυκό στο σπίτι σου που όλοι θα τρώνε.

Μοναδικά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού! Θα τα αγαπήσετε.

Μοναδικά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού! Θα τα αγαπήσετε.

Η πιο λαχταριστική πάστα σε γλυκό ταψιού

Η συνταγή για σπιτικές πάστες που είναι ακόμα καλύτερες από αυτές του…

Υπέροχο φουσκωτό, σκέτος αφρός θα λέγαμε είνια αυτό το μιλφέιγ

Υπέροχο φουσκωτό, σκέτος αφρός θα λέγαμε είνια αυτό το μιλφέιγ

Λαχταριστό και πανεύκολο ρολό πατάτας με τυρί και ζαμπόν

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Εύκολη συνταγή για μελομακάρονα με υλικά που έχεις στο ντουλάπι σου

Μπαχαρικά, εκλεκτό μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ είναι τα βασικά υλικά που θα…

Χαλβάς σαπουνέ με νισεστέ, ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων

Χαλβάς σαπουνέ με νισεστέ, ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο!

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο!

Το μπισκοτόγλυκο της Σαρακοστής: Νηστίσιμη χιονούλα

Ενα νηστίσιμο γλυκό ψυγείου για τη Σαρακοστή, με μπισκότα, εύκολο και οικονομικό