Λύση στο «αδιέξοδο» με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι όσοι αναζητούν να νοικιάσουν διαμέρισμα επιχειρείται να δοθεί από την κυβέρνηση μέσω της παροχής κινήτρων για την επιστροφή στην αγορά μέρους από τις περίπου 750.000 κατοικίες που είναι σήμερα δηλωμένες ως κενές

Επιδοτήσεις σε ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων

Τα ακίνητα αυτά είναι σήμερα εκτός αγοράς, είτε από επιλογή των ιδιοκτητών τους, είτε επειδή δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να τα ανακαινίσουν. Ασφαλώς, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσα ακριβώς από τα ακίνητα αυτά είναι όντως κλειστά και πόσα απλώς δηλώνονται ως τέτοια, αλλά στην πράξη συνεχίζουν να εκμισθώνονται χωρίς να δηλώνονται τα σχετικά έσοδα. Ακόμα κι έτσι βέβαια, είναι σαφές ότι μεγάλος όγκος κατοικιών παραμένει αναξιοποίητος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, «η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών κατοικιών στην Ευρώπη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα. Το 2011, το ποσοστό των κενών κατοικιών στον Δήμο της Αθήνας ήταν 31%, στον Δήμο Πειραιά 28% και στον Δήμο Θεσσαλονίκης 28,2%. Ο αριθμός κενών διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 77% το 2011 συγκριτικά με το 2001, ενώ μόνο στον Δήμο Αθηναίων τα κενά διαμερίσματα έφτασαν τις 132.000. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κενών κατοικιών σε κεντρικές περιοχές των πόλεων αλλά και η μη αξιοποίηση των διαθέσιμων κτιριακών πόρων είναι σκανδαλώδης, σε μια περίοδο όξυνσης των στεγαστικών προβλημάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής έξοδος από την αγορά παλαιών και μη ανακαινισμένων κατοικιών, κυρίως στα κέντρα των πόλεων, όταν εγκαταλείπονται από τους παλαιούς ενοικιαστές τους. Ο λόγος είναι το τεράστιο κόστος που απαιτείται σε υλικά και εργασία για να επιδιορθωθούν ζημιές, φθορές και να γίνει και μια σχετική ενεργειακή αναβάθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικούς μήνες θεσπίστηκε η δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που είχε συμπεριληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι ακριβώς η επιστροφή κενών κατοικιών στην αγορά κατοικίας με σκοπό την εκμίσθωση, μέσω της παροχής επιδοτήσεων στους ιδιοκτήτες τους για την αναβάθμισή τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). Η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόσφατο αίτημα της κυβέρνησης ζητείται η χρηματοδότηση της σχετικής δράσης με ποσό 200 εκατ. ευρώ, ενώ προϋπόθεση είναι η ενοικίαση των κατοικιών σε νέους ηλικίας έως 39 ετών. Στόχος είναι προφανώς να δοθεί μια ακόμα διέξοδος σε νέα νοικοκυριά, που ενδεχομένως να μην ήταν σε θέση να επωφεληθούν από το έτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο επιδοτείται το επιτόκιο στεγαστικού δανείου (έως 75%) για την αγορά κατοικίας. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται επίσης σε νέους ηλικίας έως 39 ετών και αφορά στην αγορά κατοικίας ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.

 

You May Also Like

Πρώτη μετάδοση στελέχους της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του στελέχους H10N3 της γρίπης των πτηνών σε…

Μείωση Κρουσμάτων στην Π.Ε. Καστοριάς: Άλλαξε Κατηγορία στον Χάρτη Γεωγραφικής Διασποράς του ΕΟΔΥ

Μείωση Κρουσμάτων στην Π.Ε. Καστοριάς: Άλλαξε Κατηγορία στον Χάρτη Γεωγραφικής Διασποράς του…

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς στις εργασίες Βελτίωσης Κόμβου στην Διασταύρωση Αποσκέπου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς στις εργασίες Βελτίωσης Κόμβου στην Διασταύρωση Αποσκέπου

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α. Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων του Α. Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 19 &…

13η Σύνταξη: Στο τραπέζι «μποναμάς» για τους χαμηλοσυνταξιούχους

13η Σύνταξη: Στο τραπέζι «μποναμάς» για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στον Κλεισουριώτη λόγιο Δημήτριο Ν. Δάρβαρη

Αύριο, Σάββατο 12 Αύγουστου στην Κλεισούρα

Πάνος Κεπαπτσόγλου: Απολογισμός των πεπραγμένων και παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων

Πάνος Κεπαπτσόγλου: Απολογισμός των πεπραγμένων και παρουσίαση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων

Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στον Μάκη Κουρή και τον Σπύρο Γκουτζάνη

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου”. 29-08-2017