Οι παλαιότερες νοικοκυρές μπορούν να τα ετοιμάσουν με κλειστά μάτια, αλλά οι νεότερες πολλές φορές χρειάζονται την βοήθεια μιας συνταγής και μιας λεπτομερούς περιγραφής. Ο λόγος για τα πασχαλιάτικα τσουρέκια.
Σε αυτό το σημείο επεμβαίνει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, που αναλαμβάνει να βρεί το κατάλληλο άτομο και την καλύτερη συνταγή.
Και η πιο ενδεδειγμένη μαγείρισσα είναι η Ελένη Ντόλα νοικοκυρά με υψηλές επιδόσεις, όπως έδειξε και στο πρόσφατο παρελθόν στους τηλεθεατές της ΕΡΤ.
Όπως λέει η κ. Ντόλα τα συστατικά για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι τα αγνά υλικά: Αλεύρι, φρέσκια μαγιά, αυγά, ζάχαρη, ένα ολόκληρο πορτοκάλι με την φλούδα, τα γνωστά μυρουδικά και λίγο αλάτι. Ζύμωμα και σκέπασμα για να φουσκώσουν. Όμως το μυστικό είναι στην θερμοκρασία. Να μην είναι υψηλή, αλλά δωματίου, για να μπορέσει να ανέβει η ζύμη.
Όταν πλαστούν οι πλεξίδες, αλείφονται με αυγό, πασπαλίζονται με ωμό σουσάμι και αφήνονται να “ξεκουραστούν” όπως λέγανε παλιά.
Στο παρελθόν η τελετουργία του ψησίματος ήταν δουλειά του φούρναρη. Σήμερα ψήνονται στην ηλεκτρική εστία του σπιτιού, σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Προτού προλάβουν να βγούν το σπίτι γεμίζει από τα αρώματα και η ανυπομονησία κτυπά κόκκινο, όπως και τα αυγά που θα βαφτούν σε δυο ημέρες.