Την τελευταία ευκαιρία έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν χωρίς κυρώσεις τη φορολογική τους δήλωση αυτήν την εβδομάδα. Ουσιαστικά η καταληκτική προθεσμία είναι η ερχόμενη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου για τους ομολογουμένως αρκετούς που έχουν αμελήσει τη σχετική υποχρέωση. Υπολογίζεται ότι απομένουν ακόμη να υποβληθούν περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο πιστωτικά και μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως χθες που έληξε τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς καμιά επίπτωση υποβλήθηκαν συνολικά 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις. Από αυτές:

  • οι 2,39 εκατομμύρια είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.281 ευρώ.

– οι 1,066 εκατ. είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό είναι 302 ευρώ.

– οι 2,26 εκατ. δηλώσεις είναι μηδενικές.

Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχεται σε 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χωρίς πρόστιμο έως την Παρασκευή

Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που έχασαν τη σχετική προθεσμία, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούν έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς το προβλεπόμενο πρόστιμο και άλλες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, για όσους υποβάλλουν δήλωση από την οποία θα προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση. Για όσους υποβάλλουν δήλωση από την οποία θα προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά μόνο η προσαύξηση 0,7% για το ποσό του φόρου που τους αναλογεί. Έχασαν, βέβαια, και το δικαίωμα έκπτωσης 2% επί του φόρου για την εφάπαξ εξόφληση που ίσχυε έως και χθες.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει ο δρόμος και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς οι δηλώσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για την παροχή εκπτώσεων από το φόρο, όπως είναι το ύψος του εισοδήματος και τα κενά ακίνητα με κομμένο το ρεύμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Άνοιξε η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ

Αναμένεται να εκδοθούν επιπλέον εφαρμοστικές αποφάσεις

Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ένας στους δύο οφειλέτες «έχασε» οριστικά τις 100 δόσεις

Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων έχουν «βγει» 53.778 οφειλέτες του ΙΚΑ…

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα επιδόματα που κόβονται από τους δήθεν «φτωχούς»

Αναμένεται μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 100 εκατ. ευρώ

Θα κατάσχεται ότι δεν δηλώνεται

Καταθέσεις πίνακες, ρολόγια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία- ακόμα…

ΑΣΕΠ 2ΓΒ2023: Πότε οι αιτήσεις για 1.843 μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 2ΓΒ2023

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Οι εκπτώσεις και οι προσφορές που προσφέρει

Σε περισσότερους από 116.000 νέους θα διανεμηθεί φέτος δωρεάν η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Επιδόματα σε ανέργους και εποχικά απασχολούμενους. Ποιοι τα δικαιούνται και ποιες οι προϋποθέσεις;

Επιδόματα σε ανέργους και εποχικά απασχολούμενους. Ποιοι τα δικαιούνται και ποιες οι…