Την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, στην οποία δίνονται οδηγίες για τη μεγιστοποίηση της θωράκισης του ευπαθούς πληθυσμού στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, όπως ΕΟΦ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Υγειονομικές Περιφέρειες, Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως εντείνεται τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται  κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περσινή  περίοδο  γρίπης  το  επιδημικό  κύμα  ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε  τον  Μάρτιο  του  2015. Ωστόσο,  «κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας».

Για τους λόγους αυτούς ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος ως τρόπος πρόληψης. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους  περιόδου  εμφάνισης  της  έξαρσης  των  κρουσμάτων,  δεδομένου  ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Οι ομάδες πληθυσμού που συνιστάται να εμβολιάζονται

*στα  παιδιά  χορηγείται  μέχρι  την  ηλικία  των  3  ετών  η  μισή  δόση εμβολίου ενηλίκων.  Μετά  την  ηλικία  αυτή  συνιστάται  η  χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

*Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:

1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές,
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας),
  • Μεταμόσχευση οργάνων,
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες),
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Χρόνια νεφροπάθεια, Νευρομυϊκά νοσήματα,
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης,
  • Λεχωίδες,
  • Θηλάζουσες,
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI ) >40 kg/m), παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετα τη γρίπη.

Επίσης, ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα  με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το ηλιοβασίλεμα στην κορυφή του Παναχαϊκού στην Πάτρα στο National Geographic!

Η ΄΄φωτογραφία της ημέρας΄΄ για το National Geographic!

Τουρκία: Δεν δίνουμε τους S-400 στην Ουκρανία

Η Δύση πρέπει να παραδώσει στην Τουρκία τα F-35 και τους πυραύλους…

Γήπεδα: Ανοίγουν οριστικά μόνο για εμβολιασμένους και 80% πληρότητα

Αναλυτικά το πλαίσιο για κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, αναλόγως αν διαθέτουν ή…

Ποια έντυπα πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού

Ποια έντυπα πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες για τη χορήγηση άδειας ειδικού…

Δεν δόθηκε άδεια για την Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

Δεν θα τελεσθεί η Θεία λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά

Η Παναγία των Παρισίων αποκτά ξανά ζωή

Τέσσερα χρόνια μετά την πυρκαγιά που την απείλησε με καταστροφή, η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων αποτελεί έναν άθλο

Το ωράριο σούπερ μάρκετ και καταστημάτων την Κυριακή 6 Μαΐου

Το ωράριο σούπερ μάρκετ και καταστημάτων την Κυριακή 6 Μαΐου