Την Τρίτη 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, των εργαζομένων ΓΣΕΕ και του Υπουργού Εργασίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προαπαιτούμενες, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, μνημονιακές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η ΕΣΕΕ προσήλθε σε αυτόν τον κρίσιμο και καθοριστικό κοινωνικό διάλογο, όπως πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και με απώτερο σκοπό μια από κοινού συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Στη συνάντηση ο Υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι, η κυβέρνηση με την συμφωνία του Ιουλίου περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης  αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια στον εργασιακό κοινωνικό διάλογο, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και στα ζητήματα της διαπραγματευτικής κουλτούρας, της μετενέργειας, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και  του συνδικαλιστικού νόμου κατέθεσε τις θέσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να παραμείνει στην προμετωπίδα της κοινωνικής δυναμικής, ως κύριο μέσο επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως κατέδειξε και η κοινή δήλωση των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  • Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στην μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη.  Αυτό που χρειάζεται όμως, δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.

Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό αντίκρισμα που έχουν στην κοινωνία και στην οικονομία.

Η εθνική κλαδική σύμβαση των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δημιουργώντας καθεστώς σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και ενισχύοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους εργοδότες και εργαζόμενους.

Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και δεν μπορεί να ορίζεται από το κράτος.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων εμφανίζουν έξαρση, αποτυπώνοντας στην ουσία την επιθυμία των επιχειρήσεων να προσεγγίσουν τον κατώτατο μισθό έτσι όπως ορίζεται από το κράτος.  Αν και το έντονο ενδιαφέρον αυτήν την εποχή για επιχειρησιακές συμβάσεις είναι όψιμα αυξημένο για λόγους που δεν σχετίζονται με την συλλογική διαπραγμάτευση, εντούτοις συνιστούν διέξοδο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, ώστε να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις εργασίας.

Κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

Εφαρμογή του “εργόσημου” σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων, φοιτητών και συνταξιούχων για την αποφυγή της αδήλωτης εργασίας και την έξαρση αθέμιτων πρακτικών όπως της “τριγωνικής  απασχόλησης” μέσω γειτονικών χωρών.

 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε ότι κυρίαρχη σημασία έχει το «ξεπάγωμα» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων. Η ολική επαναφορά της ΕΓΣΣΕ θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση της κοινωνικής της αποστολής, επιστρέφοντας στην πλήρη συμβατική της μορφή και στην επεκτασιμότητα της ισχύος της. Η ΕΣΕΕ συμμετέχει, με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες θέσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και “lock out”, που φωτογραφίζουν τράπεζες και ΔΕΚΟ, επιθυμεί έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από… «χρυσάφι» – Απλησίαστα φέτος τα γλυκά των Χριστουγέννων

Η αύξηση των τιμών… στα πάντα έχει συμπαρασύρει, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις τιμές στα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων

Επίδομα Θέρμανσης: Όλη η απόφαση – Οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι «βαθμοημέρες» ψύχους

Δείτε όλο τον κατάλογο με τις «βαθμοημέρες» ψύχους στο «ένθετο 70σέλιδο» με…

Πώς ντύνεται ένας δισεκατομμυριούχος; Όχι όπως νομίζετε

«Η ιδέα είναι ότι αν έχεις συνηθίσει να έχεις χρήματα, δεν χρειάζεται να τα επιδεικνύεις»

Πληθωρισμός: Ρεκόρ 28ετίας τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Table of Contents Hide Πληθωρισμός: Ρεκόρ 28ετίας τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο…

Δύο Έλληνες στα πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης

Δύο Έλληνες στα πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα από την Amazon και πρόγραμμα από πολύ μεγάλους κολοσσούς για 100.000 ωφελούμενους

Αρχές Νοεμβρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας Amazon-ΔΥΠΑ όπως ανακοίνωσε ο Α. Γεωργιάδης