Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά από το εσωτερικό, την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προς τους θεσμούς για τη χαλάρωση των capital controls.
Συγκεκριμένα, η χαλάρωση θα προβλέπει την εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Έτσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

Επίσης προβλέπεται η αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30% καθώς και η πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

Τα μέτρα χαλάρωσης θα προβλέπουν και την δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Mεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Επίσης στα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνονται η αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού καθώς και η αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τις επιχειρήσεις

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία…

Αλαλούμ με 100.000 ετεροχρονισμένες χρεώσεις σε κάρτες

Αλαλούμ με 100.000 ετεροχρονισμένες χρεώσεις σε κάρτες

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Φυσικό αέριο: Ξαναρχίζουν οι έρευνες σε Ιόνιο, Κρήτη

Table of Contents Hide «Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για Ιόνιο και Κρήτη,…

Οικονομία: Έρχεται θύελλα – Φόβοι για εκρηκτικό κλίμα

Table of Contents Hide Ανησυχίες για νέα κρίση στα ευρωομόλογαΠληθωρισμόςΤο ράλι ανατρέπει…

Φορο-έλεγχοι αγγλικού τύπου σε ελεύθερους επαγγελματίες – Που θα «χτυπήσουν» πρώτα οι ελεγκτές

Στοχευμένα και ανάλογα με την… επικινδυνότητα κάθε κλάδου θα ελέγχονται οι ελεύθεροι…

Τα χρέη στην Εφορία σε στέλνουν… φυλακή;

Κινδυνεύουν πάνω από 50.000 φορολογούμενοι

Αντιμέτωποι με την φτώχεια το 35,7% των Ελλήνων

Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζει το 35,7% των Ελλήνων ενώ το μέσο…

Οι ξένες αλυσίδες που ήρθαν, είδαν, έφυγαν

Παρά την επιτυχημένη παρουσία τους διεθνώς, αρκετές εταιρείες λιανεμπορίου και εστίασης δεν τα κατάφεραν στην Ελλάδα