Ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων, όπως μας τον ετοίμασε η Φρόσω Νεραντζάκη, μαγείρισσα και κάτοικος του χωριού Βρυσούλα στον Έβρο, για να μας υποδεχτεί στον τόπο της. Η δοσολογία και οι αναλογίες ορίζονται από το σκεύος μέτρησης που θα επιλέξουμε: φλιτζάνι, ποτήρι ή κούπα.
5′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
45′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψάκι 20×30εκ.

Διαδικασία

  1. Για τον χαλβά Φαρσάλων, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον νισεστέ, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε) και το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί όσο περισσότερο γίνεται ο νισεστές.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να αχνίσει.
  4. Προσθέτουμε προσεκτικά τα 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με ελαστική σπάτουλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας
  5. Στα μισά της διαδικασίας, μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα η ζάχαρη δηλαδή, ρίχνουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
  6. Ανακατεύουμε άλλη μία φορά το μείγμα του νισεστέ και προσεκτικά (γιατί θα πιτσιλίσει) το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια ή ελαφρά δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει, αλλά όχι να σφίξει, και να πάρει απαλό καστανό χρώμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βρέχουμε αμέσως το ταψάκι με νερό και αδειάζουμε εκεί τον χυλό.
  9. Τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και τον αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
  10. Ίδανικά θα τρεμουλιάζει, δεν θα είναι εντελώς συμπαγής.
  11. Τον κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας ή, όπως εδώ, με ποτηράκι-σφηνάκι για να βγουν στρογγυλές μπουκίτσες.
  12. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

You May Also Like

Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλας

Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλας

Γαλατόπιτα με κανέλα

Γαλατόπιτα με κανέλλα, που θα λατρέψουν τα παιδιά.

Αυτό το τσιζκέικ είναι σίγουρη επιτυχία και έτοιμο μόλις σε 5 λεπτά

Αυτό το τσιζκέικ είναι σίγουρη επιτυχία και έτοιμο μόλις σε 5 λεπτά

Μιλφέιγ ατομικά πανεύκολα και νόστιμα

Μιλφέιγ το γλυκό με τα χίλια φύλλα. Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε…

Δροσερή, πανεύκολη μιλφέιγ: σε 15′ με μόνο τέσσερα υλικά

Δροσερή, πανεύκολη μιλφέιγ: σε 15′ με μόνο τέσσερα υλικά

Λάχανοντολμάδες με γεύση από τα παιδικά μας χρόνια – φοβερή νοστιμιά

Λάχανοντολμάδες με γεύση από τα παιδικά μας χρόνια – φοβερή νοστιμιά

Πιο εύκολα τυροπιτάκια από αυτά.. νομίζω ότι δεν υπάρχουν

Είναι αφράτα και νοστιμότατα!

Κοκάκια σε μπουκίτσες πεντανόστιμα!

Διαβάστε στο Athensmagazine.gr την συνταγή της ημέρας! Yλικά Για το παντεσπάνι: 4…

Συνταγή για ένα πεντανόστιμο και εύκολο κέικ χωρίς μίξερ!

Το κέικ είναι από τα αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων και αποτελεί μία σταθερή αξία.