Ο γνωστός χαλβάς Φαρσάλων, όπως μας τον ετοίμασε η Φρόσω Νεραντζάκη, μαγείρισσα και κάτοικος του χωριού Βρυσούλα στον Έβρο, για να μας υποδεχτεί στον τόπο της. Η δοσολογία και οι αναλογίες ορίζονται από το σκεύος μέτρησης που θα επιλέξουμε: φλιτζάνι, ποτήρι ή κούπα.
5′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
45′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψάκι 20×30εκ.

Διαδικασία

  1. Για τον χαλβά Φαρσάλων, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον νισεστέ, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε) και το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί όσο περισσότερο γίνεται ο νισεστές.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να αχνίσει.
  4. Προσθέτουμε προσεκτικά τα 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με ελαστική σπάτουλα μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρώμα ξανθής καραμέλας
  5. Στα μισά της διαδικασίας, μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα η ζάχαρη δηλαδή, ρίχνουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
  6. Ανακατεύουμε άλλη μία φορά το μείγμα του νισεστέ και προσεκτικά (γιατί θα πιτσιλίσει) το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια ή ελαφρά δυνατή φωτιά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει, αλλά όχι να σφίξει, και να πάρει απαλό καστανό χρώμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βρέχουμε αμέσως το ταψάκι με νερό και αδειάζουμε εκεί τον χυλό.
  9. Τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα και τον αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
  10. Ίδανικά θα τρεμουλιάζει, δεν θα είναι εντελώς συμπαγής.
  11. Τον κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας ή, όπως εδώ, με ποτηράκι-σφηνάκι για να βγουν στρογγυλές μπουκίτσες.
  12. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

You May Also Like

Καταπληκτική συνταγή για παραδοσιακή πατατοσαλάτα, που θα ξετρελάνει την οικογένειά σας!

Καταπληκτική συνταγή για παραδοσιακή πατατοσαλάτα, που θα ξετρελάνει την οικογένειά σας!

Εύκολο Κέικ με Μπανάνες

Μην πετάξετε τις ώριμες μπανάνες και φτιάξτε ένα υπέροχο κέικ!

Πανεύκολη τάρτα με ζαχαρούχο γάλα και λάιμ

Πανεύκολη τάρτα με ζαχαρούχο γάλα και λάιμ Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή…

Λαχταριστό και πανεύκολο ρολό πατάτας με τυρί και ζαμπόν

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού

Ένα δροσιστικό και νόστιμο γλυκό!

Πεντανόστιμο Παστίτσιο για νηστεία

Πεντανόστιμο Παστίτσιο για νηστεία

Πώς θα γίνουν αφράτα, ζουμερά και νόστιμα τα μπιφτέκια

Πώς θα αποκτήσει συνοχή το μείγμα; Τι βάζουμε αντί για ψωμί; Ταιριαστά…

Μαγειρίτσα της γιαγιάς που ξέρω πόσο την λατρεύεις και περιμένεις να την γευτείς!

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το πάσχα;

Μηλόπιτα που σε ξετρελαίνει – Είναι τριφτή και πεντανοστιμη

Μηλόπιτα που σε ξετρελαίνει Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “‎Stella Emmanouil‎ -Συνταγες… από σπίτι!!!!!!!!”…

Κοκάκια σε μπουκίτσες πεντανόστιμα!

Διαβάστε στο Athensmagazine.gr την συνταγή της ημέρας! Yλικά Για το παντεσπάνι: 4…