Αφράτοι λουκουμάδες παραλίας με ζάχαρη, που λαχταράμε όταν τους βλέπουμε δίπλα στη θάλασσα.
ΥΛΙΚΑ
- 240 ml ζεστό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 80 γρ ζάχαρη
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
- 550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ βούτυρο λιωμένο
- λάδι για τηγάνισμα
- ζάχαρη για πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το ζεστό νερό (όχι καυτό)και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι και το αφήνω για 5 λεπτά.
-
Βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
-
Προσθέτω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω σταδιακά εναλλάξ με το βούτυρο (αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι), ξεκινώντας το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 7 λεπτά (ή με τα χέρια).
-
Σκεπάζω τον κάδο και τον αφήνω σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 1 ώρα ή λιγότερο).
-
Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω σε χοντρό φύλλο των 5-6 χιλ με τον πλάστη.
-
Κόβω κύκλους διαμέτρου 8,8 εκ με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους των 3,5 εκ.
-
Τους μεταφέρω σε ατομικές λαδόκολλες για κάθε λουκουμά στο ταψί (διαφορετικά όταν έπειτα θα φουσκώσουν και τους πιάσω για να τους τηγανίσω θα ξεφουσκώσουν).
-
Τους σκεπάζω και τους αφήνω να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.
-
Σε μια κατσαρόλα με λάδι 4-5 εκ στο ύψος, το ζεσταίνω και τότε ρίχνω τους λουκουμάδες. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας μπορώ να βάλω ταυτόχρονα μέχρι 3 μαζί (για να μην μειωθεί πολύ η θερμοκρασία του λαδιού). Ρίχνω τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία αποκολλάτε μόλις υγρανθεί και την αφαιρώ. Αφήνω να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζω και από την άλλη όμοια.
-
Όταν τηγανιστούν, βγάζω τους λουκουμάδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
-
Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνω έναν ένα μέσα σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζω και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί με αυτή και τον σερβίρω.