Σάμαλι σιροπιαστό αρωματισμένο με ροδόνερο και μαστίχα, πολύ εύκολο για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία.

Πολίτικο γλυκό, το βρίσκουμε σε όλη την ανατολική μεσόγειο, μερακλίδικο όπως συνηθίζεται.
Μοιάζει με το ραβανί αλλά δεν έχει αυγά και βασικά συστατικά του είναι το σιμιγδάλι που του δίνει την ιδιαίτερη υφή του και το γιαούρτι που εμείς χρησιμοποιούμε το καλύτερο, γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ.
Σάμαλι: το σιροπιαστό πολίτικο γλυκό
Σάμαλι: το σιροπιαστό πολίτικο γλυκό
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
15 Λεπ.
ΧΡΟΝΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
25 Λεπ.
1 Ωρ.
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ
40 Λεπ.

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ
  • 1 κγ μαγειρική σόδα
  • 350 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 150 ml νερό
  • 2-3 σβόλοι μαστίχας Χίου
  • λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα προαιρετικά

Για το σιρόπι:

  • 440 γρ ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • χυμό 1/2 λεμονιού
  • 2-3 κγ ανθόνερο ή ροδόνερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε ένα μπολ αναμιγνύω το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ με τη σόδα.
  • Χτυπάω στο γουδί 1 ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα Χίου να γίνουν σκόνη.
  • Στο μπολ με το γιαούρτι προσθέτω το σιμιγδάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα και ανακατεύω με ένα σύρμα.
  • Τέλος ρίχνω σε δόσεις το νερό δημιουργώντας ένα πηχτό χυλό.
  • Βάζω το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 28 εκ και το αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  • Με ένα μαχαίρι χαράσσω απαλά την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια οριζόντια και έπειτα πλάγια ώστε να σχηματίζουν ρόμβο. Στο κέντρο κάθε κομματιού γαρνίρω με ασπρισμένα αμύγδαλα και το ψήνω στους 180*C, στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα. Αφού περάσουν 25 λεπτά και έχει φουσκώσει το σάμαλι, το βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και το βάζω πίσω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια του.
  • Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.
  • Το αφήνω να βράσει για 2-3 λεπτά, το βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το ροδόνερο.
  • Όταν ετοιμαστεί το σάμαλι το βγάζω από το φούρνο και το σιροπιάζω λίγο λίγο με μια κουτάλα.
  • Το αφήνω να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρω.

* Η συνταγή είναι σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ – ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ!

You May Also Like

Γλυκίσματα Γαλακτομπούρεκα μικρά αρωματισμένα με πορτοκάλι

Συνταγή για γαλακτομπούρεκα ρολάκια αρωματισμένα με πορτοκάλι

Παγωμένη μους σοκολάτας έτοιμη σε 2 βήματα

Παγωμένη μους σοκολάτας έτοιμη σε 2 βήματα

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο!

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο!

Πανεύκολη τυρόπιτα με 2 κινήσεις έτοιμη σε 10 λεπτά!

Η πιο γρήγορη συνταγή!

Αντίο τηγάνι. Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου (συν δύο μυστικά)

Με αυτά τα δύο υλικά στο μείγμα τα κεφτεδάκια θα γίνουν αφρός.

Η τέχνη του κεφτέ- Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος

Η τέχνη του κεφτέ- Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και…

Πανεύκολη τάρτα με ζαχαρούχο γάλα και λάιμ

Πανεύκολη τάρτα με ζαχαρούχο γάλα και λάιμ Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή…

Πανεύκολα πτιφουράκια σήμερα χωρίς μίξερ!

Πανεύκολα πτιφουράκια σήμερα χωρίς μίξερ! Είναι αφράτα τριφτά και πεντανόστιμα  Χρυσές Συνταγές…

Φοβερό κέικ λεμόνι με κρέμα λεμόνι

Φοβερό κέικ λεμόνι με κρέμα λεμόνι

Μαγειρίτσα της γιαγιάς που ξέρω πόσο την λατρεύεις και περιμένεις να την γευτείς!

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το πάσχα;