Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τους δρόμους αλλά και τον αέρα στο κέντρο της, η μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας ξεκινά μια διαδικασία επανασχεδιασμού των κεντρικών δρόμων, έτσι ώστε τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα εμπορικά φορτηγά να έχουν πρόσβαση μόνο εάν ο τελικός προορισμός τους είναι το κέντρο της πόλης.

Αλλάζοντας την κατεύθυνση των οχημάτων που απλώς περνούν από το κέντρο στο δρόμο τους προς κάπου αλλού, το σχέδιο υπόσχεται να μειώσει την τρέχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και να επιτρέψει τη δημιουργία νέων πεζόδρομων και πλατειών που θα κάνουν την καρδιά του Δουβλίνου ένα εντελώς πιο ευχάριστο μέρος για να μένει κανείς. Το σχέδιο έθεσε ως στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας κατά 60% στο αστικό κέντρο.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί αυτό είναι αρκετά απλά: δύο «πύλες λεωφορείων» σε κάθε όχθη του ποταμού Liffey θα εμποδίσουν τη διέλευση ιδιωτικών οχημάτων και αρκετοί δρόμοι θα αναδιαμορφωθούν.

Η εν λόγω κίνηση απηχεί αντίστοιχους περιορισμούς οχημάτων που ισχύουν σε άλλες πόλεις της ΕΕ, όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Λισαβόνα.

Οι αρχιτέκτονες του σχεδίου του Δουβλίνου επικαλούνται την ιδέα της «πόλης των 15 λεπτών» – η οποία στοχεύει να επιτρέψει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε όλους τους σημαντικούς προορισμούς μέσα σε 15 λεπτά με τα πόδια ή με ποδήλατο – ως βασικό στόχο. Ωστόσο, ενώ οι προσπάθειες περιορισμού της κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε ορισμένα κέντρα πόλεων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, το Δουβλίνο απολαμβάνει τη συντριπτική υποστήριξη του κοινού μέχρι στιγμής. Περισσότεροι από το 80% των 3.500 ερωτηθέντων σε δημόσια διαβούλευση που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι υποστήριξαν τη νέα ζώνη, μια ηχηρή επιδοκιμασία για μια πόλη που μέχρι στιγμής δεν είχε ισχυρή φήμη για προοδευτική αστική πολιτική.

Οι μεγάλες ενστάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστες. Η μία έγινε από την Diageo με έδρα το Λονδίνο, ιδιοκτήτη της μπύρας Guinness, η οποία προειδοποίησε ότι τα σχέδια θα διαταράξουν τις «ιστορικές» διαδρομές φορτηγών από τη ζυθοποιία Guinness κατά μήκος του ποταμού Liffey μέχρι το λιμάνι – παρόλο που στην πραγματικότητα βαρέλια μπύρας μεταφέρονταν από φορτηγίδα κατά μήκος αυτής της διαδρομής μέχρι το 1961.

Το επίπεδο υποστήριξης μπορεί να προέρχεται από εκτεταμένες ανησυχίες για την κατάσταση πολλών περιοχών του Δουβλίνου. Το κέντρο της πόλης εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία του Covid-19, μετά από μια ύφεση που, όπως σε τόσες πολλές πόλεις, τροφοδοτήθηκε εν μέρει από μια διστακτική επιστροφή στο γραφείο. Ενώ τα καταστήματα είναι και πάλι απασχολημένα, το εσωτερικό του Δουβλίνου θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνολική του ελκυστικότητα και την αίσθηση της βιωσιμότητας.

Η χαρακτηριστική ρυμοτομία του Δουβλίνου – η οποία εν μέρει χρονολογείται στην εποχή των Βίκινγκ – είναι ελάχιστα βελτιστοποιημένη για μηχανοποιημένες μεταφορές: Υπάρχουν πολλά τυφλά σοκάκια και άδειοι αδιέξοδοι που οδηγούν ακόμη και σε μεγάλους δρόμους. Αυτή η διάταξη έχει επίσης επιδεινώσει τις πρόσφατες ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια. Τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Δουβλίνο παρουσίασαν πρόσφατα άνοδο και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη σοβαρή κρίση που έχει υποστεί η οικονομικά μέχρι πρότινος προσιτή στέγαση στην Ιρλανδία, με την αυξανόμενη ανισότητα να θεωρείται παράγοντας στις ταραχές ακροδεξιών που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2023. Στον απόηχο της αναταραχής, το κέντρο του Δουβλίνου – ενώ είναι ακόμα ζωντανό – είναι ένα μέρος όπου ακόμη και οι πολυσύχναστοι δρόμοι μπορούν να πάρουν διαφορετική όψη όταν πέσει το βράδυ. Φέτος τον Ιανουάριο, οι φόβοι για την ασφάλεια οδήγησαν τις αρχές να κλείσουν έναν δρόμο ακριβώς έξω από την προκυμαία του Liffey (αν και ένα σχέδιο ανακαίνισης είναι ήδη σε εξέλιξη).

Πηγή: Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

You May Also Like

Λήστεψαν και βίασαν 51χρονο ΑμεΑ – Απίστευτη καταγγελία στον Αλμυρό

Λήστεψαν και βίασαν 51χρονο ΑμεΑ – Απίστευτη καταγγελία στον Αλμυρό

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Λιάνα Κανέλλη: «Εμείς θα βγούμε στους δρόμους για την εργατική Πρωτομαγιά»

Καύσιμα: Από σήμερα νέα αύξηση στις τιμές – Τo «αδύναμο» ευρώ τρομάζει την αγορά

Κυκλάδες και Δωδεκάνησα εξακολουθούν να κατέχουν πανελλαδικά το αρνητικό ρεκόρ στις μέσες…

Σε διαθεσιμότητα ο γιατρός που έδωσε την αναρρωτική άδεια στον επόπτη

Ο επόπτης πήρε ένα μήνα άδεια χωρίς να τον εξετάσουν οι γιατροί

Όταν η μέρα διαρκεί μόλις 48 λεπτά -Ένα μαγικό βίντεο για την απόκοσμη φινλανδική ύπαιθρο

Σε ένα χωριό των βόρειων συνόρων της Φινλανδίας με τη Νορβηγία, ο ήλιος ανέτειλε…

Τι αλλάζει σε μπαρ, εστιατόρια & καφετέριες (ωράριο, τραπέζια, αποστάσεις)

Τι αλλάζει σε μπαρ, εστιατόρια & καφετέριες (ωράριο, τραπέζια, αποστάσεις)

Τα γυμναστήρια συνθλίβονται «κάτω από τα βάρη» της πανδημίας

Τα γυμναστήρια συνθλίβονται «κάτω από τα βάρη» της πανδημίας

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου για…