Τα βλέμματα, τα λόγια, οι κινήσεις των φοιτητών, των καθηγητών, του προσωπικού χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδειχναν πως δεν είχαν πραγματικά συνειδητοποιήσει τι συνέβη. «Δεν μπορούσαμε να εκλογικεύσουμε την τραγωδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Κανείς μας δεν ήταν σίγουρος ποιος φοιτητής θα λείψει από το αμφιθέατρο, ποιος είναι τραυματίας, εάν κάποιος φίλος ή γνωστός είναι αγνοούμενος», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του εμβληματικού ιδρύματος. Δύσκολο να περιγράψεις την παγωμένη αίσθηση της τραγωδίας που έχει ένας συμφοιτητής, ένας φίλος, ένας καθηγητής που αναλογίζεται την απώλεια ενός νέου που ξεκινάει τις σπουδές του με όνειρα. Μέχρι χθες ο αριθμός για τους νεκρούς φοιτητές του ιδρύματος δηλωνόταν ατύπως ότι είχε φθάσει τους έντεκα. Και η ταυτοποίηση των σορών δεν έχει ολοκληρωθεί…

«Τα παιδιά μας»

«Χάθηκαν τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δεν χωράει ο νους ότι δεν θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ “πάγωσε” στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης», ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Η νομική, η αρχιτεκτονική, το φυσικό, το παιδαγωγικό, το οικονομικό, το χημικό ήταν μεταξύ των τμημάτων του Αριστοτελείου που έχασαν φοιτητή ή φοιτητές τους. «Καλό παράδεισο στα παιδιά μας. Συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειες και στους δικούς τους ανθρώπους. Καλή ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε το μήνυμα των πρυτανικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, οι φοιτητές του ιδρύματος που έχασαν τη ζωή τους σπούδαζαν στην οδοντιατρική, τη νομική, τη στρατιωτική ιατρική, στους αγρονόμους, στη γεωπονική (δύο), στο παιδαγωγικό, το φαρμακευτικό, στην αρχιτεκτονική και στο φυσικό. Επίσης υπήρχε ένας αγνοούμενος φοιτητής, για τον οποίον το ίδρυμα δεν ήθελε να δώσει στοιχεία για ευνόητους λόγους. Μεταξύ αυτών και δύο παιδιά καθηγητών του ιδρύματος.

Οι 26 τραυματίες φοιτητές είναι από τα τμήματα –σε κάποια περισσότεροι του ενός– ηλεκτρολόγων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μουσικών σπουδών, μηχανολόγων μηχανικών, νομικής, βιολογικού, κινηματογράφου, γεωπονίας, ψυχολογίας, φιλολογίας, οικονομικού, θεολογίας, πληροφορικής, χημικών μηχανικών, χημείας. Από τους 26 τραυματίες έξι φοιτητές νοσηλεύονταν έως χθες σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο της Λάρισας. «Αυτά τα έχουμε βρει από λίστες των νοσοκομείων και από αναφορές, τις οποίες κάναμε αντιπαραβολή με τα φοιτητολόγιά μας», τόνισε ο κ. Κωβαίος. «Είμαστε συγκλονισμένοι. Στα 98 χρόνια του ΑΠΘ δεν χάσαμε ποτέ φοιτητές», πρόσθεσε. Ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ κ. Ανδρέας Γιαννακουδάκης δήλωσε στην «Κ» ότι «ο ανθρώπινος παράγοντας δεν έπρεπε να αναφέρεται ως αιτία ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους όποιοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, όσο ψηλά και εάν είναι αυτές».

Στο ίδρυμα χθες δεν έγιναν ουσιαστικά μαθήματα. Από την πλευρά τους, φοιτητικοί σύλλογοι τμημάτων του ΑΠΘ ανέφεραν ότι «τώρα τα δάκρυα στερεύουν και μεγαλώνει η οργή. Οργή γιατί όλοι μας έχουμε πάρει αυτό το τρένο, γιατί στη θέση τους θα μπορούσε να ήταν ο καθένας μας, γιατί με τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους έχουμε μοιραστεί τα ίδια έδρανα, τα ίδια όνειρα, τα ίδια άγχη, πολλές όμορφες και δύσκολες στιγμές. Οργή γιατί είναι δεκάδες οι μητέρες σαν τις δικές μας που δεν έλαβαν απάντηση στο μήνυμα “όταν φτάσεις, στείλε”. Οργή γιατί δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε ότι το κέρδος θα είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρεθούμε όλοι στον δρόμο, να γίνουμε η φωνή των νεκρών».

 

Στήριξη στις οικογένειες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο –ηθικά και πρακτικά– τις οικογένειες των θυμάτων, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο. Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει». Τέλος, θα ανεγερθεί μνημείο μέσα στο ΑΠΘ στη μνήμη των φοιτητών που χάθηκαν.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ μετά από σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο

Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ μετά από σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο

Άγριο επεισόδιο σε πτήση Εδιμβούργο- Αττάλεια

Οπαδός της Σέλτικ χτύπησε αστυνομικό και πλήρωμα (vid)

Δωρεάν Εκπαίδευση και Θέσεις Εργασίας στη Vodafone Greece

Δωρεάν Εκπαίδευση και Θέσεις Εργασίας στη Vodafone Greece

Το παλιό αναγνωστικό που είχαμε στην πρώτη Δημοτικού και θα μας μείνει αξέχαστο 21 Σεπτεμβρίου 2020137

Όσοι το έζησαν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το θυμούνται. Σου ξυπνάει…

Self test: 500 ευρώ πρόστιμο ανά εργαζόμενο στους εργοδότες αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του τεστ

Τα πρόστιμα στους εργοδότες αν δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους για τα…

Καιρός: Με βροχή το ξεκίνημα της εβδομάδας, χιονοπτώσεις στα ορεινά – Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Καιρός: Με βροχή το ξεκίνημα της εβδομάδας, χιονοπτώσεις στα ορεινά – Πότε…

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου

  Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου

Συνελήφθη ο 24χρονος Ρομά πατριός που ξυλοκόπησε άγρια τον 4χρονο στα Μέγαρα

Η σύλληψη έγινε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της ομάδας ΟΠΚΕ Κ-215

Σαουδική Αραβία: Οι έρημοι γύρω από τη Μέκκα και τη Μεδίνα πρασίνισαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο!

Οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας

Οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού στο σπίτι…