Υλικά
-
Για το τσουρέκι:
-
600 γρ. αλεύρι
-
240 γρ. ζάχαρη
-
160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
-
200 γρ. γάλα
-
70 γρ. μαγιά
-
1 πρέζα αλάτι
-
3 αυγά
-
1 κρόκο αυγού (για το αλλειμα)
-
2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
-
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
-
Για τη γέμιση σοκολάτας:
-
400 γρ. Nutella
-
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
-
Λίγο φίλε αμυγδάλου(προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
Βήμα 1
Για το τσουρέκι: Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύετε στο μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κ.γ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να φουσκώσει για 30-40 λ σε ζεστό μέρος.
-
Βήμα 2
Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι.
-
Βήμα 3
Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη, να γυαλίζει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
-
Βήμα 4
Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστεί η ζύμη. [*]
-
Βήμα 5
Για τη γέμιση: Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Πλάθετε κορδόνια και ανοίγετε τις ζύμες με το πλάστη μέχρι να πάρουν ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω τους από μια στρώση πραλίνας και διάσπαρτα σταγόνες σοκολάτας. [Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένα αμύγδαλα]. Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.
-
Βήμα 6
Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τα ψήνετε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και απο κάτω (30-40λεπτά).
-
Βήμα 7
[*] Μπορείτε να ανάψετε το φούρνο στους 30 βαθμούς, μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία να τον σβήσετε και να βάλετε εκεί τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διαπλαστεί.
-
Βήμα 8
Αλείψετε πριν ψήσετε το τσουρέκι με 1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου.